İç Mekanda Limon Çiçeklerinin "Yapay Tozlaştırılması"
Bu arada; yukarıdaki mesajımdaki ilk sorumun kesin ve net cevabını az önce almış bulunmaktayım.
Mine Hn'ın ve de tarifini yukarıda anlattığım dostumun da belirttiği üzere, iç mekanda limon çiçeklerinin "Yapay Tozlaştırma"sı için uygulanacak yöntem "suluboya fırçası" yöntemi imiş.
Kendisini hiç tanımamama rağmen kişisel mailine ulaşarak sorumu yukarıdaki yazdığım mesajdakine benzer şekilde aktarmış olduğum bir uzmanın zahmet edip vakit ayırarak bana yazmış olduğu cevap maili az önce geldi.
Bu forumu takip edip de benzer sorunu olacaklara yön gösterebilmesi açısından, her ne kadar kişiye özel bir mail olsa da, konusunda önemli bir üniversitemizin Bahçe Bitkileri Bölümü'nde görevli bir Profesör Hocamızın üşenmeden verdiği cevabı aynen alıntılamayı bir borç biliyorum:
"Levent Bey,
Belirttiğiniz koşullardaki limon bitkisinde meyve tutumunu sağlamak için açan çiçeklerde yapay tozlaştırma (sizin ifadenizle döllendirme) yapmanız gerek. Bu konuda ne ölçüde bilgi birikimine sahip olduğunuzu bilemediğimden, mümkün olduğunca basit ve detaylı anlatmaya çalışayım:
Limon çiçeklerinde beyaz (bazı çeşitlerde morumsu) renkli olan taç yaprakların hemen iç kısmında sarı renkli çiçek tozu (polen) veren erkek organlar bulunur.
Çiçeğin tam ortasında da dişi organ vardır.
İnce bir suluboya fırçası yardımıyla erkek organlardaki çiçek tozlarını dişi organın tepeciğine (üst kısmına) taşıyarak sürmeniz lazım.
Bu işlemi, çiçek açık olduğu ve çiçek tozu verdiği sürece günde 1-2 kez tekrarlayabilirsiniz.
Böylece döllenme sağlanarak dişi organın gelişip meyve oluşturması sağlanacaktır.
Sağlıklı ve mutlu günler dileklerimle..."
Hocamıza ve bu forumda değerli bilgi ve görüşlerini paylaşmaktan imtina etmeyen herkese saygılarımı ve şükranlarımı sunarım.
Düzenleyen lerdemir : 15-11-2007 saat 10:32
|