Don teminatı 2007 yılında sadece meyce ağaçlarında geçerli olmak üzere teminat olarak verilmeye başlanmıştır. 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Yasası ile devlet destekli sigorta kapsamında Tarım bakanlığı Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticiler için prim desteği ile sigorta yaptırılabilir. burada yapmış olduğunuz poliçenizin priminin %50 si sizin adınıza sisteme devlet tarafından aktarılmaktadır. 2007 yılında uygulanan teminatlar paket olarak dolu+yangın+fırtına+heyelan+hortum dur. bu paket teminata ek olarak sadece meyveler için don teminatı ek alınabilir. paket teminatlar için toplam tek bir fiyat uygulanır. ek alınan don teminatı için ise paket prim fiyatı üzereni ek bir prim ödemeniz gerekir. Prim fiyatlar il-ilçe-köy ve ürün bazında değiştiğinden hepsi için ayrı ayrı prim hesaplaması gerekir. hangi yerleşim yerinde hangi ürün için ne kadar sigorta bedelinde ne prim ödemem gerekşr sorusuna yanıt bulmanız için bir link ekliyorum. buradan isteğiniz prim hesaplamasını yapabilirsiniz.
http://www.tarsim.org.tr/TARSIM/poli...oliceOrnek.jsp
Don teminatında %50 müşterek sigorta kuralı uygulanmaktadır. Buna göre belirlenen hasar miktarının %50 si size tazminat olarak ödenir. Örnek vermek gerekirse 10.000 YTL sigorta bedelli arazinizde %60 don zararı oluşması durumunda tarafınıza ödenecek tazminat miktarı (10.000 X %60) X %50 dir.
Don teminatı meyvelerin kendi özelliklerine göre farklı tarihlerde başlar. İlkbahar döneminde çiçeklenen ve meyve bağlayan ürünlerde (örnek yumuşak çekirdeklilerden elma, armut gibi) don teminatının başlangıcı çiçeklenmenin son bulması meyve tutumunun gerçekleşmesidir (daha basit bir anlatımla taç yaprakların %90 ının dökülmesi sonrasıdır). bu teminat üzümlerde gözlerin uyanması ile başlamaktadır. Yine sonbahar kış döneminmde ürünü yetişen meyvelerde ise teminat direk meyvede oluşan miktar kaybıdır.