Öncelikle ota-çiçeğe bir gün içinde onlarca yazı yazan arkadaşların böyle önemli bir başlığı önemsemeyip yazı yazmamdıları için kınıyorum...
Küresel ısınma olsun olmasın insanlar doğayı tahrip ediyor ve doğanın kendini düzeltmesi şu aşamadan sonra belki yüzyıllar alır.Bir çam koruluğunun orman olması için 80 yıl gerekiyor.Tropikal yağmur ormanlarıysa 50 yıl alıyor.Bozkırlar bile 20-25 yılda kendine geliyor.Çölleriyse düşünemiyorum bile.
Peki sorarım size insanlar yeryüzünden bir anda şehirlerini, köylerini, kasabalarını, arabalarını uçaklarını kısacası insan yapımı şeyler ve insanlar bir anda yok olsa dünyanın insanlar henüz dünyayı tahrip etmemiş haline dönmesi ne kadar alır?
Ben söyliyim; hiç bir zaman düzelmez!Çünkü şehirler yok olduktan sonra altlarında kalan bitkisiz bölüm erozyona uğrar.Dolayısıyla elimizde kalanı koruyalım.Ya da ormanları yok ettiğimiz yerlerde şehirleşmeden önce yeniden ağaçladıralım.Çünkü şehirleri yıkıp yerine bir daha bitki dikemeyiz.Daha doğrusu ormana çeviremeyiz.
Dünya daha öncede böyle ısındı ama üzerinde biz yoktuk.
Biraz karışık yazdım affola.
|