View Single Post
Eski 14-11-2007, 13:07   #69
chakuza
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-11-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 18
perlit

TARIMDA PERLİT

Tarımda en önemli eleman topraktır ve fiziksel, kimyasal, biyolojik etkenlerin toprak üstündeki tesirleri dengede tutulmalıdır. Toprak, bitkilere su, hava ve besin maddelerini aynı anda temin edebilmelidir. Sodalı, tuzlu, kumlu, killi ve benzeri topraklar bitkilere gerekli besin maddelerini yeterli miktarda temin edemezler. Bu tip toprakların ıslahı tarımsal üretimde gelişmenin en şartıdır.

Tarla ve bahçe tarımında,

Seracılıkta ( fide yetiştiricilik, kültür tarımı vb.)

Dünyada perlit, seracılık, süs bitkileri, fide, sebze yetiştiriciliğinde, kesme çiçek üretiminde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Perlit kullanımı ile üreticilerin kaliteli, hızlı ve fire oranı düşük üretim yaparak ekonomik yönden fayda sağlamalarının yanında son tüketicininde kaliteli ve uzun süre yaşayan ürünler satın alması sağlanır. Hollanda ve bu alanda gelişmiş ülkelerde tamamen perlit kullanılarak oluşturulmuş yetiştirme ortamlarında da üretim yapılmaktadır. Türkiye'de de bu şekilde üretim yapan firmalar mevcuttur. Perlit kullanılarak hazırlanmış harçların veya tamamen perlit kullanılarak oluşturulmuş yetiştirme ortamlarının sağladığı avantajlar aşağıda belirtilmiştir.



Ev bahçesi, parklar, okul, hastane, futbol, golf sahaları ve benzeri yerlerin çimlenmesinde.

Tarımda Perlit Kullanımının Sağladığı Faydalar;

Perlitle karıştırılmış topraklar sertleşmez, kök ve toprak arasındaki kontak daha geniş bir alana yayıldığından topraktaki maddelerin bitkilere geçişi kolaylaşmış olur.
Toprağın hacimsel gözenek miktarı ayarlanabilir, fiziksel yapısı düzgünleşir, bitkilerin su ve besleyici maddeleri temini daha ekonomik olur.
Perlitli toprakta bitkiler için daha fazla besleyici madde temin edilmiş olur, fidelerin etrafındaki ince tabaka değişir ve fidelerin kavrulması önlenir. İnfiltrasyonu arttırır, buharlaşmayı azaltır.

Kış yağışlarında düşen suyun tutulmasını ve sonra da köklere intikalini sadece çimlenme devresinde değil, daha uzunca bir süre sağlar. Tuttuğu su miktarı normal bir toprağın 8 -15 katıdır.
Perlit kullanılarak toprağın pH değeri kolayca ayarlanabilir. Nötr (pH = 6,5-7,5) oluşu ve düşük kimyasal tamponluğu ile ortam pH'ını kolayca düzenler. Çözünebilir iyonların yok denecek kadar az olması nedeniyle tuzluluk ve alkalilik yönünden herhangi bir sorun yaratmaz

Sterildir, yabani ot tohumu ve hastalık etmeni barındırmaz. Sterilizasyondan sonra yapısının bozulmaması üst üste 6 yıl kullanım şansı getirir.
Tohumların çimlenmelerinde % 100 e yakın verimlilik sağlar. Isıl iletkenliği düşük olduğundan bitkinin günlük sıcaklık değişimlerinden zarar görmesini en aza indirger. Toprakta göllenme, şişme, kabuk oluşturma, balçıklaşma, kötü drenaj, çatlama gibi istenmeyen özelliklerin hiçbiri oluşmaz. Gözenekli yapısı nedeniyle yetiştirme ortamının havalanmasını sağlar, drenajı düzenler.

Fidelerin nakil ve saklanmasında, depolanırken bozulmadan uzun süre dayanmasını sağlar. İnorganik yapısı nedeniyle yabancı ot tohumu ve hastalık taşımaz.

Perlit bahçeler, parklar, futbol ve golf alanları ile parkurdaki çim toprakları için eşsiz bir toprak düzenleyicisidir. Dış etkiler ile veya basılma ile sıkışan topraktaki çim zayıflar, hatta yok olur.

Perlit ile çimlerin ömrü uzadığı gibi, balçıklarıma ve göllenme sorunlarının önüne de geçilebilir.Perlit ile çimin yaprak alanı genişlemekte, yaprak ve kök sayısı artmaktadır. Çiğnenen topraklardaki sıkışma yarı yarıya azaltılmaktadır.Çiğnenen ve çiğnenmeyen çimlerde Perlit uygulaması aynıdır: 2,5 cm kalınlığındaki toprağa, 2,5 cm kalınlıkta Perlit karıştırılarak 5 cm kalınlığında karışım elde edilir. Perlit uygulama dan önce ıslatılmalıdır. Karıştırma işleminden sonra çim tohumu ekilir. Üzerine 4-5 kg/m2 yanmış çiftlik gübresi ile olanak varsa 100 gr/m2 toz kireçtaşı serilir. Eğer çiftlik gübresi yerine ticari gübre kullanılacak ise 50 gr/m2 % 26'lık amonyum nitrat, 65 gr/m2 %18'lik süper fosfat ve 15 gr/m2 potasyum sülfat karışımı, belirli aralıklar ile uygulanır. Sulama rejiminde bir değişiklik yapılmaz. Çim sahalarda standart veya süper iri Perlit kullanılmalıdır. Perlit homojen bir şekilde toprağa karıştırılmalı,ilk biçim öncesinde merdane çekilmeli ve kesim makas ile yapılmalıdır. TOPRAK SAHALARDA uygulama ise toprağa esneklik sağlaması ve yumuşak bir zemin elde edilmesi amacı ile uygulanmaktadır. Toprak sahada üst zeminin altına uygulanan Perlit ile amaca ulaşılmaktadır. Saha tanziminde tüm sahanın %30'unu Perlit oluşturmaktadır.

Eklenen Resimler
 
chakuza Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön