merhabalar, turşuları ben de çok severim, özellikle billur hanımın bu konuda yetenekli olduğu anlaşılıyor, teşekkürler, bu sene ben de kışlık turşu yapımına katıldım evde, onu anlatayım; turşu kabı olarak, beyaz bidon kullandık, pazarlarda turşuluk biber diye satılan sivri taze biber aldık, (ondan 7-8 kilo falan gitti) onları önce yıkadık, sonra büyük bir kaba su doldurduk, yıkadığımız biberleri içine attık, oradan da tek tek saplarını ve uçlarını çok az keserek ve gerektiğinde ortalarından 1-e veya 2-ye kırarak daha önceden yıkanmış olan bidona boşluk kalmamasına dikkat ederek ağzına kadar doldurduk, en üstüne iki kelle kadar soyulmuş sarımsak dişlerini koyduk, sonra başka bir genişçene kapta su, üzüm sirkesi ve tuzdan oluşan bir karışım yaptık ne kadar sirke falan koydu orasını bilmiyorum çünkü sirke katılırken dayanamıyorum, (ben sirkenin kokusuna hiç katlanamam da) bu arada bir pakete yakın limon tuzunu da sarımsaklardan sonra ilave ettik,sonra da karışımı bidona yavaş yavaş bbiberlerin üzerine çıkıncaya kadar koyduk, kapağını sıkıca kapatıp beklemeye bıraktık, yaklaşık 20 gün kadar bekledi, şimdi yiyoruz, bence harika olmuş, annem aynı yöntemle lahana turşusu da yapıyor,ben çok beyeniyorum.
|