View Single Post
Eski 12-11-2007, 08:38   #99
MSaygin
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kuzen38 Mesajı Göster
Arkadaslar merhaba. Hafta sonu antalyadaydim is icin. Hazir oralardayken kendime 2 adet limon fidesi aldim. Ayrica acikcasi bu isi bilincsizce yapmis olsamda cok harika limonlar veren bir limon agacindan bir dal kestim. Limonlari bu kis döneminde evde büyük saksilarda koruyup yazin catalcadaki tarlama ekmeyi düsünüyorum. orda olmasi cok zor biliyorum ama bu isi kafaya taktim. şöyle bir yöntem danisacagim size, fideleri ekecegim yere bildiginiz sera yönteminde uygulanan seffaf naylonlarla kisin olusturulan sicak ortami hazirliycam. yani belirledigim bir alana önce cubuklar dikip sonrasinda her yerini kapiycam. agaclar büyüyüncede ordaki sistemi yenileyip agac boylarina göre ayarliycam. ayricada kenarlara gübre atmak yoluyla ortami isitmayi düsünüyorum. bilemiyorum kisin agaci baska koruma yöntemleri varmi, ben bu yolu denemeyi düsünüyorum. acikcasi o fidelerin limon verdigini görmek icin ucuz-pahali her yöntemi denemeye hazirim. bu konuda bana bilgi verebilecek arkadaslar varsa cok ama cok makbule gecer.

ve ikinci sorum, kestigim dal ile ilgili. birazdan resimlerinide koyucam zaten. bu konuda malasef cahil kaldigim icin onu bir siseye koydum evde duruyor su anda. bu dali fide haline getirme sansimin olmadigi söyleniyor. hic mi sansim yok bunu ögrenmek istiyorum. ayrica bu fidelere, ve ürün vermeye basladiklarinda ne gibi önerileriniz olabilir?


ayricada tohum aldim, 3 adet portakal, bir adet limon cekirdegi hediye verdiler. ama baska bir bilgim yok. sanirim ikiside bonzai tarzi olmaya uygun. portakal olanin adi Trifoliate orange. limonun ise 630 Citrus x meyeri. bunlari yetistirme bilgileri konusunda diger topiclerden de faydalanicam ama bonzai tipi olup olmadiklarini anlamadim. bunlari ayni sekilde, ve kisin soguktan korunacak sekilde fide haline getirdikten sonra catalcaya eksem verim alabilirmiyim? ayrica limonlar sadece bu mevsimdemi ürün verirler, yoksa her mevsimde sürekli verirler mi? gerci istanbulda bu isi yapticam icin ancak 1 kez verirler gibi geliyor.

Not: acikcasi baska koruma yöntemleri daha verimli olur derseniz lütfen benimle paylasin. su daha iyi korur diyebileceginiz her yöntemi uygulamaya hazirim maddi acidan, yeterki limonlari agacta göreyim.

ve resimleri ekliyorum, bana yardim edebilecek herkesten rica ediyorum bir seyler yazmasini, simdiden ellerinize saglik.
merhaba,

Öncelikle, Trifoliata Orange asıl olarak anaç olarak kullanılan bir türdür, Meyer limonunuz ise tam bir limon olmayıp limon/mandalina melezi bir türdür.Ancak ülkemizde ticari bir limon türü olarak yaygındır.Diğer limonlar kadar asitli değildir ancak çok lezzetli ve sulu bir türdür.Biz evde limon olarak hep meyer kullanırız.

Meyer limon, aşılanmasa da çekirdekten türüne doğru yetişmesi yüksek ihtimalli bir türdür.
Trifoliatanın ise üzerine bir başka turunçgil aşılamanız doğru olacaktır.

Bahsettiğiniz tarz bir sera sistemi yaparsanız bu cinsleri koruyabilirsiniz, ama benim tavsiyem meyer limonu uygun büyüklükte bir saksıya alıp sürekli olarak ev içinde büyütmeniz.Trifoliata'ya da bilen birisine yine bu meyer limondan ya da bir başka cinsten, örneğin bir mandalinadan aşı yaptırabilirsiniz.Yine bu ağacı da aşılı olarak bence evde tutun.

Meyer limon uygun sıcaklıkta kaldığı zaman yıl boyunca çiçek açıp, meyve verebilen bir tür.Bizim meyvelerimiz yeni toplanmasına rağmen havalar iyi gittiğinden, Meyer limon ağaçlarımızın hepsi yeniden çiçeklendiler.Ne yazık ki soğuk bu çiçeklerin meyveye dönmesine izin vermeyecek, ağaçlarımız dışarıda.

Evde sürekli çiçek açacaktır ve çok güzel kokacaktır.

Bodurluğuna gelince, narenciye ağaçlarının bodurluğu asıl olarak kullanılan anaç cinsine bağlı.Elinizdeki Trifoliata, turunca göre bodur bir ağaç oluşturacaktır ama tam bir bodur anaç değildir, bulabilirseniz, ki çok zor, "flying dragon" anacı üzerine bu meyer limondan aşılarsanız bodur bir ağaç elde edebilirsiniz.

Selamlar,

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön