View Single Post
Eski 10-11-2007, 22:24   #359
Zeytuni
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 02-11-2007
Aşırı rüzgârlı ortamda Zeytincilik

Olea ‘Paylaşım Meydanı’na’ merhaba.

Bozcaada'da, batı burnu Ova mevkiinde, Rüzgâr türbinlerine yakın, 17 dönümlük, tapuda tarla ve çamlık olarak geçen bir arsam var.

Genel olarak düz veya hafif eğimli, bitişiğinde çam ormanı olan denize yakın sayılabilecek bir alan. Kendi arsamda beş altı adet çam var, orta boy zeytin ağacı boyundalar, bitki örtüsü genelde diz boyu altında ve çalılık. Daha önce toprağın işlendiğini zannetmiyorum. Bol küçük ebatlı taşlar var, bir kısmı bağlardan toplanıp dökülmüş.
Ada, bilindiği üzere, Türkiye’nin en çok rüzgâr gören noktalarından biri. On seneye yakın bir zamandan beri her sene giderim, her mevsime de denk gelmiştir, pek rüzgârsız görmedim.

Ada’da birkaç senedir organik tarım teşvik edilmekte. Zeytin de teşvik edilen ürünlerden birisi. Burada İlçe Tarım Müdürlüğü Gemlik ve Ayvalık fideleri dağıtmakta. Bu sene de dağıtılmış. İlk dağıtılanlar üç sene önce dikilmiş.

Ancak Ada’da bu ürün dağıtılmadan her hangi bir araştırma (rüzgârın ağaç gelişimine ve çiçeklenmeye etkisi, seçilen türlerin Ada’ya uygunluğu, daha önce Ada’da bulunan ağaçların verimi) yapıldı mı diye Ada’daki yetkililere sorduğumda olumsuz cevap aldım. Çok şaşırdım tabi ki. Ben bir tek arazi için yatırım yapmayı düşünürken acaba emeğimin karşılığını alabilir miyim diye hesap ve araştırma yapmamayı düşünemiyorum.

Bozcaada’da veya benzeri aşırı rüzgârlı yerlerde, profesyonel veya amatör olarak gözlemde bulunmuş arkadaşlardan bu konuda yorum alabilirsem sevinirim.

Şu ana kadar araştırmalarımın sonucunda şartlar uygun olursa en yakın zamanda Ayvalık tipi yağlık zeytin dikmeyi düşünüyorum. Tabi önce gerekli her türlü altyapı analizlerini yaptıracağım.

Teşekkürler.

Zeytuni Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön