Orcan bey (doğrudur umarım)
Dün biraz bu konuyu okudum özellikle. Daha önce de dediğim gibi, yeşillenme konusunda pek titizlenmiyeceğimi tahmin ediyorum ama, illa bazı ekonomik tedbirler alacak isek, şu hususlara dikkat etmemiz gerekiyormuş: (Kimyevi madde kullanmanın dışında)
-Arpa sapını, mesela bir bayan çorabına doldurup havuza salmayı ihmal etmiyelim. Bu konudaki ilaçların içeriğinde de arpa özü bulunduğunu gördüm. Mevcut yeşilliği temizlemiyor ancak sıcak iklimlerde 1-2 hafta, soğuklarda ise 6-8 haftada yeni yosun oluşmasını önlüyormuş. Sapların çürümeye başlaması lazım, yenisi konduğunda eskisinin bir süre daha dolaşımda kalması gerekiyor. Ayrıca arpa sapının, havuzda omurgasız canlı yaşamını artırdığı ve balıkların solungaçlarında iyileştirmeye sebep olduğu söyleniyor.
http://www.aquabotanic.com/barleyarticle.html
-Az balık, çok bitki, özellikle oksijen üreten bitkiler kullanımı,
-Havuz üzerine mümkünse gölgeleme yapmak,
-Plecostomus , Vatoz/ çöpçü balığı gibi türlerin ilavesi,
-Akvaryumculardan bulabilirsek eğer, yararlı bakteriler
-Havuz üzeri ve çevresinde yaprak vs temizliği,
-pH derecesinin 7.0 – 8.0 arasında tutulması,
-Ultra viyole lambalarının getirdiği kesin çözüm,
gibi, çeşitli deneyim sahiplerinin önerileri var. Bir havuzun 2 sene sonra ekolojik dengesini kurabildiği, bundan sonra yosunlaşmanın fazla olmıyacağı, zaten bu durumun balıklar için daha sağlıklı olduğu da belirtilenler arasında.
Son yazdığım küçük detayların bir kısmı, çok çeşitli deneyim sahiplerine ait olduğu için kaynak belirtemedim.
Benim şu andaki problemim, havuzun su ve bitkilerini şimdiden yerleştirip, balıklar için ilkbaharı mı beklemem yoksa her şeye ilkbaharla birlikte mi başlamam gerektiğine karar verememem.
Gelişmeleri paylaşmak ümidiyle, saygılar