View Single Post
Eski 08-11-2007, 22:19   #33
kambium034
-
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: TÜRKİYE
Mesajlar: 5
sn Melike Şahiner;
Hiçte o kadar kafa karıştıracak bir durum değil.Tabi ki demek istediğinizi anlıyorum ve beni muhatap aldığınız için de teşekkür ediyorum.
İlk olarak; bikere ben bu konun bu kadar uzayacağını hiçte tahmin etmemiştim.yumru derken gerçekten de yumrulu bilkileri kastetmiştim.Örneğin;sizlerin çiğdem diye formum başından beri bahsettiğiniz safran bitkisi (ki resimleri bu formda bolca bulunmaktadır ve aynılarını ekliyeceğim.) ile patates.Şimdi safran ne çiğdem ne diyenler de olacak umarım.İkiside uzaktan akrabadırlar.Biri Crocus familyasından diğeri ise Sternbergia familyasındandır.Fakat halk arasındaki deyimleri ile güz çiğdemi veya sarı çiğdem veya ÇİĞDEM veya kurbağa çiçeği olarak bilinen bilimsel adı ise Sternbergia lutea olan bitki eylül-kasım aylarında çiçek açar.Tabi yöreden yöreye iklimden iklime fark etmekle birlikte...Eğer ki şansınız var ise şu an bile açmış olan çiğdemleri göre birirsiniz , evet evet şimdi şu an bile.İşte safran ile çiğdemin 1. farkı bu.
2.olarak çiğdem genelde 20-1000m rakımlı tarla kenarlarında yabani olarak yetişir.20. yüz yıla kadar bek bir ekonomik değeri yok idi.Fakat içinde bulunduğumuz yüz yılda artık kanser tedaviinde kemo terapi ilaçlarının ham maddesi olarak kullanıldığını biliyoruz.Yenmesi zehirli olduğundan ötürü halk arasında hemen hemen hiç yetiştirilmez bile.Safran ise ekonomik değeri yüzyıllardır artan ve insan oğlunun vaz geçemediği yumrulu bir bitkidir.Bir diğer mevzu girişte de belirttiğim konu;YUMRULU BİTKİLER:SAFRAN,PATATES
SOĞANLI BİTKİLER:lale,sümbül,ÇİĞDEM
YASSI VEYA TOPRAK ALTI GÖVDELİLER:KIVIRCIK...
.
.
.
Tüm bu sıraladıklarım sn. Melike Şahinerin'de dediği gibi gövdesi toprağın altında anlamına gelen geofit familyasında yer alır.
EN ÖNEMLİSİ İSE BU İKİ TÜR BİTKİDEKİ ÜREME ŞEKLİDİR
Kısaca ondanda şöyle bahsedeyim ;
safran (Crocus sativus) ile çiğdem (Sternbergia lutea ) ikiside ve vejetatif yol ile yani eşeysiz olarak ürer.Fakat soğanlılar istisna.Onlar eşeyli olarakta üreye bilir.Yani soğanlı bitkilerin bir çoğunu tohumla üretmek mümkündür.Fakat yumrulular da bu yöntem tercih edilmez.Formun başından beri safran ile patatesten aynı gurupta bahsediyorum.Sizce neden?.Patatesin nasıl üretildiğini az çok hepimiz biliriz.İri YUMRULAR alınır 4-5 ve hatta 6 parçaya bölmek süreti ile dikilir.Böyle bir yöntemi soğanlı bitkilerde bir denediğimizi düşünsenize.Tam bir felaket.
Onun içindir ki yumru ile soğan çok farklı terimlerdir hala bile yumru ilr soğanı tam olarak açıklamış olduğuma inanmıyorum.İster inanın isterseniz inanmayın bukadar şeye ramen hala ve hala soğanla yumru arasında bir yığın fark var.Enzimatik reaksiyonlardan tutun da çiçeklenme sürelerine kadar.Fakat bu yazı ile yinede kafa karıştırdım ise gerçekten herkesten af diliyorum.ŞİMDİDEN HERKESE KOLAY GELE


NOT :ÇİĞDEM VE SAFRANIN LATİNCE ADLARINI YAZDIĞIMDAN DOLAYI RESİM EKLEMEYİ GEREKLİ GÖRMEDİM LATİNCE ADLARINI GOOGLE DA ARAYARAK BULA BİLİRSİNİZ.
safran (Crocus sativus) ile çiğdem (Sternbergia lutea )

kambium034 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön