Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kambium034
Limon tuzu
Herkese merhabala r.Bendeniz öğrenci olup ilgi alanı fen bilimleri olan Allah'ın bir kuluyum.Taktir edeceksiniz ki tropik ekosistemler ve o ekosistemin bitkileride buna dahil.Ne ise tanışma fazlımız şimdilik bukadar olsun.
Bu güne kadar tropik olsun endemik olsun ital **** yerli birçok bitki yetiştirdim,tanıdım. Birçok yöntem öğrendim,keşfettim, uyguladım.
Ama, limon tuzu ...Hadi esmer pirinci yıllardır duyuyorum.Ama bir kez bile uygulamadım  Çünkü pekte bilimseldeğil. Ben öğrenciyim benim işim, bilim Normalde bitkilere NPK(azot,fosfor, POTASYUM) önerilir.Hani, düşünüyorum da esmer pirinç POTASYUM deposu.Topraktada çürüdüğünde de dolaylı yollardan azot oluşturacak... Bir yere kadar mantıklı.Bitkiye bir miktar faydası olabilir.Fakat kerameti esmer pirince bağlamamak gerekir.En basit mantıkla o zaman granürül gübre icat edilmezdi.  Eğer ki bitkilerinize özellikle menekşelerinize NPK uyguluyor iseniz, o zaman benim diyeceğim şudur ki kendinize iş çıkarmayın.Sonradan çok üzüle bilirsiniz.Morelinizi bozmak istemem ama işin aslı bu.  (Bazende gerçekleri tarafsız bir şekilde söylemek gerekir sanırsam  )
Gel gelelim limon tuzuna
Dürüst olmamı isterseniz benim en çok korktuğum şeydir tuz ve tuzun her çeşidi.Çünkü toprağın osmatik basıncını artırır ve bitkinin köklerini işlevsiz hale getirir.Sonuç mu 
Genelde bir çok bitki tuza karşı dirençlidir.Yanlız tuzdan uzak tutmak gerekir.Menekşeler için tam ve kesin kanıya varamam, ama yinede çoook tedbirli olun derim.
HEPİNİZE KOLAY GELE 
|
Ne kadar önyargılısın Kambiyum. Keşke önce forumu bu konuda tarayıp acaba niye veriliyormuş diye baksaydın.
Limon tuzu sitrik asittir. Sulama sularına katılma amacı da Hakan Bey'in de dediği gibi suyun pH sını düşürmektir.
Yüksek pH bitkilerin besin alımını etkiler, hem de hazırlanan ilaçların etkinliğini düşürür.
Üstelik de bu limontuzu önerisi bir bilimadamı tarafından pratikte kullanılabilsin diye verilmiştir. Bir deneme sonucudur. Üstelik bu pratik yöntem bütün ziraat fakültelerinin yetiştiricilik bölümlerinde hocalar tarafından mühendis adaylarına, çiftçilere anlatsınlar, kendileri de uygulamada kullansınlar diye verilir. Malum tarlalarda, bahçelerde kireçsiz su bulmak imkansız, e, ne olacak onca bitkinin hali?
Aşağıdaki adreste Doç. Dr. Necip Tosun'un bir makalesini okuyacaksın. Hem arkadaşı, hem de meslek içi eğitimlerde öğrencisi, meslektaşı olmak vasfıyla bu ve bunun gibi pek çok bilgiyi kendisinden bizzat da duymuş bulunuyorum.
http://www.agaclar.net/forum/showpos...13&postcount=1
Bilimsel olmak şüpheci olmayı gerektirir, şüphe eden araştırır, gelişir, ama ön yargılı olmak bilime de zarar verir.