Yaprağını döken dostlarımızın uyanmak üzere olduğu bir zaman dilimi içinde olduğumuz için şu sıralarda çelikleme yapılması en uygun dönem kabul edilebilir. Marmara Bölgesi koşullarında (*) dışarıda yetişen (**) yaprağını döken dış mekan bitkilerinin pek çoğu tomurcuk yapmış durumda. Bu tomurcuklar yaprağa dönmeden evvel çeliklemenin yapılması gerekiyor. Aksi takdirde uyanan bir bitki parçası yeni mekanına alışmakta zorlanacaktır ve tutma ihtimali güçleşecektir. Aslında gül için en uygun çelikleme zamanı sanıyorum ki sonbaharda ama şu sıralarda işin en iyi yapılacağı son zamanlar olarak kabul edilebilir. Martın ortasından itibaren dışarıdaki geniş yapraklılar bile yaprak çıkarmaya başladığında sürenin sonuna gelmeye başlandığı anlamına gelebilir. Yinede gülün hemen her mevsim çelikle tutabileceğini belirtmemde yarar var.
* Ege ve Akdeniz Bölgelerinde koşullar erken ılınmaya başladığı için yapraklanma başlamıştır, bu yüzden o bölgelerde daha erken haftalarda çeliklemenin yapılmasında fayda var.
** Kapalı balkonlarda bizim gibi saksı koşullarında ağaç yetiştirmeye çalışanlar bitkilerinin parktaki örneğinden daha erken yeşerdiğini göreceklerdir. Şahsen yapraklanmasını beklemediğim bir kırmızı erik dalım yaprak çıkardı ve yapraklarını büyütmeye devam ediyor.
|