Sevgili Sabah,
Hemen her yazımızda Mum Çiçekleri'nin çok suyu sevmediğini yazıyoruz. Yeni gelen çeliklerde de fazla sudan kaynaklanan çürümeleri görüp çok üzülüyoruz. Bu yüzden mümkün olduğunca az su ile nemlendirerek köklenmeyi sağlamak en akıllıcası görünüyor. Yani % 50 nem bana göre fazla. % 30 dersek daha iyi gibi. Tabii %'yi nasıl ayarlayacaksınız bilemiyorum.
Ben kendi yöntemimi anlatayım isterseniz. Çeliği diktiğim saksıdaki toprağın yüzeyi kurumuş ise saksının kenarından parmağımı toprağa sokarak tahminen 10 santim altındaki nemi anlamaya çalışıyorum. Eğer toprak altı nemli veya ıslak ise sadece yukarıdan üst toprak ve çelik ıslanacak şekilde püskürtme ile toprağın üst nemini sağlıyorum. Bunu her gün yapıyorum ve mümkün olduğunca su vermiyorum. Epey kuruduğunu anlarsam damla damla veriyorum desem doğru olur. Çünkü toprağın alt kısmı hala ıslak veya nemli olmuş oluyor. Normal sulama da çürümeye yol açabiliyor.
Ben en az iki hafta önce diktiğim çeliklerime ilk oksijenli suyunun dışında hala su vermedim, sadece her gün püskürtme ile üstten ıslatıyorum. Ve hepsi de tuttu, hatta bir tanesi göz oluşturmaya bile başladı.
İnşallah anlatabilmişimdir.
Mucip Bey, size de çok geçmiş olsun, Allah şifa versin..
Sevgi ve saygılar..