Ahududu aşkına_2
Uzun bir hasat mevsimi için budama
Ahududu yetiştirenler bilir, 1 yıllık kamışlar yeşil, iki yıllık kamışlar kuru kahverengi görünümlüdür. Resimde görüldüğü gibi birbirinden kolayca ayırt edilebilirler. Her ilkbaharda 1 yıllık yeşil kamışlar tellerin üzerinde 10-15 cm kadar kalacak şekilde kesilirler. 2 yıllıklar ise dipten kesilerek atılırlar.
Budamadaki amaç meyve verecek yeni kamışların yararına eski kamışlardan kurtulmaktır.
Yeni dikilen kamışlar yaz sonunda tepede meyve vermeye başlarlar ve sonbaharda da devam ederler. Ertesi yıl erken ilkbaharda, bitkiler hala uykudayken, bu 1 yaşındaki kamışları budamak gerekir. İşte burada özel bir şey yapmak gerekiyor.
Yediveren çeşitleri budamada başvurulan genel yöntem, basitçe bütün kamışları yerden 5-6 cm yukardan kesip atmaktır. Bunu yapmak kolay, ancak bize temmuz meyvelerine mal oluyor. Böyle yaptığımızda yediveren çeşitlerden sadece erken sonbaharda meyve alabiliyoruz. Bazı üreticilerin yediveren ahududu çeşitlerine “sonbaharda meyve veren” demelerinin sebebi budur. (Öte yandan, bahçenizde bir hastalık ortaya çıktığında bu yöntemi uygulamak yararlı olabilir.)
Sürekli ürün almak için:
İlkbaharda bütün kamışları dipten kesmek yerine, 1 yaşındaki kamışları en üstteki destek teli hizasında keselim. Bu kısaltılmış kamışlar temmuzda meyve vermeye başlayacaktır. Bu arada, yeni sürgünler eski kamışların arasından hızla çıkmaya başlayacaktır. Bu yeni sürgünler büyüyecek ve yaz sonunda meyve verecektir. Bu sürgünlerin cılız olanlarını ve istemediğimiz yerden çıkanları söküp atarak sağlıklı kamışların yetişmesine yardımcı olalım. Ertesi ilkbaharda, 2 yıllık kamışları tamamen kesip atarak yeni sürgünlere yer açabiliriz. Diğer yandan, bu yaz sonunda meyvesini yediğimiz bir yıllık dalları da tel hizasında budayabiliriz.
İlk baharda yapılacak diğer önemli şey, ahududu sırasını iyi yanmış gübreyle 10-15 cm kalınlığında örtmek…
Bu yöntemi yaz dönemi meyve veren çeşitler için de kullanabiliriz.
|