Eğer köklenmiyorsa.
Bu tür çeliklerin köklenmesinde zorluklar oluyorsa ve eğer buna neden toprağın sert ve kök gelişimine engel olacak bir özelliğe sahip olması ayrıca gerekli nemin sağlanamaması ise;
- Kasalara, -bunlar bildiğimiz tek sıralı meyve kasaları olabilir- kum doldurunuz. Ancak bu kum ne perdah kumu (sıvada kullanılan ince taneli) ne de dişli kum olacak. İkisinin ortası.
- Çeliklerinizi buraya dikin. Dikim aralığı, toprağa yapılan uygulamadan daha sık olmalı.
Araları 2 - 3 cm. olabilir. Bu durumda, su kaybı engellenecek ve köklenme için daha uygun bir ortam yaratılacaktır.
- Kum tanecikleri ıslansa da toprak gibi birbirlerine yapışmayacağı için yumuşak kalacak ve kökler daha iyi gelişme fırsatı bulacaktır.
- Sandığı doğrudan güneşte bırakmayınız, gölgede kalsın.
- Kumun sürekli nemli kalmasını sağlayınız, ancak vıcık vıcık olmasın, orta derecede.
- Bir süre sonra uygun bir iki sapı dikkatle çıkarıp bakın, köklenmenin başladığını göreceksiniz.
- Biraz daha gelişince bunları kasalardan çıkararak toprağa alın. Dikimle şaşırtma arasındaki süre bir, bir buçuk ay arasındadır.
Çelikle üretilen ve köklenmesi daha zor ve yavaş olan şimşir üreticiliğinde bu yöntem (kum dolu kasalarda) uygulanmaktadır ve toprağa göre daha yüksek oranda başarı sağlanmaktadır.
Düzenleyen Feyzan : 23-06-2008 saat 07:11
|