Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kambium034
aslında soğanlı olan güz çiğdemidir.Crocus familyasına dahil turler genelde toprak altı gövdesi özelliği gösterir,tıpkı resimdeki safran gibi.dikime gelince ben daha 2 gün önce dikimi tamamladın ve yaklaşık olarak 1.5,2 aya kalmadan yetişmelerini bekliyorum.normalde ekim-kasım aylarında dikimi yapılıyor fakat kasımmın 1. haftası dolmadan dikilir ise çok daha iyi olur
|
sevgili glcn'ın pazara giderken gördükleri güz çiğdemi, kambium'un belirttiği gibi soğanlılar. Ama ben burada kambium'un mesajından ilham alarak "soğanlı" terimini açmak ve "
soğanlılar" ile ilgilenen için birkaç ufak açıklama yapmak istiyorum.
İngilizcede
geofitler "bulbous" bitkiler olarak adlandırılıyor bu nedenle de toprak altı gövdelyi "
bulb" olarak simlendiriyorlar. Bulb türkçede soğan demek. İşte kargaşa burada başlıyor biz
soğanlı dediğimizde yemeklik soğana benzer toprak altı gövdeyi kastediyoruz... Yabancı kaynaklarsa toprak altı gövdelilerin tümünü. Bu nedenle merak edenler için agaclar.net dergisinde yazdığım soğanlı bitkiler hakkındaki yazıda şekilleri ve açıklamaları ile "soğanlı bitkileri" tanımlamamız önemli.
Bunu neden önemsediğime gelince burada hepimiz (aramızda profesyoneller olsa bile) amatörüz ve bence terimleri doğru öğrenip kullanmamız önemli.....Sevgili kambium haklı olarak en doğru halini yazıyor ama amatörler ve bilmeyenler "bizim ektiğimiz çiğdemler, anemonlar, irisler soğanlı değilmiş" diyebililer....Belki doğrusu toprak altı gövdeli demek ama bu bizi aşan bir olay, bitki biliminde genel terminolojide
geofit karşılığı basitçe
soğanlı bitkiler olarak geçiyor bunu bilmek yetecektir herhalde....
Bir ikinci nokta da
ekim zamanı ile ilgili. Ekim zamanı bulunduğunuz iklime göre 1-2 ay değişiklik gösterebilir. Örneğin ters laleller için doğuda ekim zamanı çoktannnn geçti ama benim için Denizli'de hala erken çünkü havalar hala çok sıcak....
Toprağın nemli ama serin olması çürümelerin engellenmesi çin baharda çiçeklenen soğanlıların ekimi için önemli....Egede aralık başı hatta bazen ortasına kadar bile ekmenizde bir sakınca yoktur.....