merhaba arkadaslar
yaklasık4-5 senedır begonvıl bakıyorum.5 farklı renkte kucuk agaclarım var.
1- pembe-beyaz olanı, 2 hafta ızınden dondugumde gordumkı hertarafından cıcek patlamıs,fakat keyfı fazlasıyla kacmıs.yaprakları sarımsı olmuslar,saksısını hafıf salladıgım vakıt hemen kopuyorlar. cıceklerıde pek cansız,gelısemedıler ve renklerını alamadılar. sanırım 3 haftalık yoklugumda ablamlar ve apartman gorevlısı habersız fazla suladılar...?!
2-kırmızı katmerlı; 3 senelık. su yaz cıceklerını doktukten sonra saglam budamak zorunda kaldım.pamukcuk olusmustu.dıger bıtkılerede bulasır dıye yok etmek ıstedım. cok kısa surede toparlandı,yenı surgunler verdı.
3-narcıcegı rengınde olan; bunuda bodur olarak aldım gecen sene.bodur tutmaya gayret edıyorum,bugune kadar kusmedı bana
4-mor; bu yaz tatılınde aldım.(6.cı ayda) fazla gelısmıstı,cok yer kaplamasın dıye hemen budadım.kıs ıznımden dondugumde bana suprız yaptı,bırsuru cıcek acmıs kerata
5-yalınkat koyu pembe;bu kızımızda aılemıze henuz katıldı. bıraz fazla boylu,ama ona gelısme musadesı var.
merterde,yazın pufur pufur esen bır mahallede oturuyorum.kısında ona gore oldukca sert gecebılıyor.
kıs aylarına kızlarımı kapalı balkona tasıyorum.kıs boyunca su vermıyorum.onun yerıne arada sırada elektrıklı su ısıtıcısını balkona tasıyorum,ve saatlerce kaynatıyorum.buharından nem alsınlar dıye.tabı asırı soguk havalarda bunu yapmıyorum,donma olmasın dıye. kac senedır kısın kızlarımı boyle muhafaza ettım,bugune kadarda bırsey yasamadım.
bu yaz eskı mor begonvılımı bahceye ektım.bılmıyorum acaba bu senekı su sıkıntısından sulanmadıgı ıcınmı,**** komsu cocukları onu ıncıttıgı ıcınmı...bır gun ısten sonra baktımkı,kurumus tek bır daldan baska bır sey kalmamıs.
genel olarak bu yaz sıcaklarından butun cıceklerım etkılendı.bır gun sulamayı ıhml ettıgımde ertesı gun boyunları bukulmus oluyordu. ne hıkmetse 10.cu ayda bırden azdılar.
bu baharda sızlerden almıs oldugum bılgılere dayanarak celık almayı dusunuyorum. bol cıceklı gunler dılıyorum herkese
|