Ben üreticiyim, hami beyin eline sağlık büyük bölümünü yazmış. Üretecek bilgim var ama ürettiğin malı ithal kalitesinde bile satamazsın, elindeki yetişmiş mala müşteri olmazlar yok fiatına satmak zorunda kalıp işi yürütmek zorundayız.
Malzemeyi en fazla 90 gün vadeyle alırsın ne zaman satılacağı belli değildir. Belediyeler ihale açarlar, girmek için zaten servetin olması gerekir, onlar el altından mal toplar başka isimlerle kendi, kendilerine okkalı fiatlarla ihale yaparlar.
İşlerine gelenlere siparişle mal yaptırır üreticiyi sömürürler.
Elimdeki her şeyi satıp işi bırakiyim dedim satılmıyor, parasından vazgeçtim bitkilere acıyorum bırak kurusun diyemiyorum, mecburen devam.
Devlette hiç bir kaydı olmayıp binlerce bu işi yapan var, kapısına gidip soran yok, kayıtlı olanlarsa kümesteki kaz sınıfında.
Çiçekçiler sanayii bakanlığına bağlı, elektrik indirimi yani tarım elektriği kullanamıyor, ama hıyarcı, domatesçi tarım bakanlığına bağlı nerdeyse bedava kullanıyor.
Türkçesi tutulacak tarafımız yok. Hollanda'nın sanayisi çiçekle dönüyor bizde un var, yağ var, şeker var helva yapamıyoruz. Selamlar.
|