Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ihyetim
merhabalr hami bey. bende karadenizde yaşayan bir doğa dostuyum. bitkilere ve yetştiriciliğe çok merakım var. arasıra yediğimiz kabe hurmalarından topraha herhangibir işleme tabi tutmadan ekiyorum. bunlar 10-15 cm uzuyor öyle kalıyor. eksik br şeylermi var acaba... birde yine yediğimiz hurmaların çekirdeğini dere kumunda katlamak şartı ile en geç hangi aya kadar saklayabilirim.. değerli bilgi ve paylaşımınız için teşekkür ederim.
|
Değerli hemşehrim,
üretmek, bu dünyaya birşeyler bırakmak kadar güzel birşey yok.
Peygamber efendimiz"kıyametin hemen öncesinde olduğunu bilseniz bile elinizdeki fidanı dikin "buyurmuşlar.
Buradan hareketle ,herkez(erişkinlerden bahsediyorum) her yıl eline geçen 1 tohumu çimlendirip dikse yılda en az 40/50 milyon fidan dikilmiş olur.
gelelim sizin sorunuza,
1*Hurma tohumlarınızı şubat sonuna kadar soğuk katlayın ve Mart'ta ekin.,ekimde genel kural,tohumu kalınlığının(uzunluğunun değil)2 katı kadar derine gömmektir.
2.Eğer küçük bir kaba ekim yapmışsanız Eylül gibi muhakkak kabını büyütün.
Bu arada ek bilgi olarak palmiyelerin transplantasyonu(diğer ağaçlarda kök faaliyetinin durması beklenir) genel olarak toprak henüz sıcakken yapılmalı yani illere göre değişmekle birlikte ekime kadar yapılabilir.
3-En önemli husus ise kullandığın toprak veya Torf.
karadeniz topraklarında ph düşüktür(asidik karakter)Çiçekcilerde satılan torfların çoğu da ph olarak 4/5.5 civarıdır ki çoğu çiçek te bunu ister.
Ancak Palmiyelerin topraktaki serbest mineralleri alabilmesi için 7/8 PH seviyesi ister.bu en önemli husustur.Aksi takdirde verdiğiniz hiçbir besin veya ilacın bir önemi yoktur.
4-ekim ve/veya dikim için /40 sıfır kum(tuzsuz)%20 Torf %20 perlit ve %10 Kumlu toprak en iyi çözümdür.
5-kış başlangıcında 15-15-15 ilk baharda 25-5-15 uygulaması(npk) doğrudur.
6-Palmiyeler için olmazsa olmaz Zn,Fe,Mg,Mn,Cu gibi mikro elementlerin uygulanmasıdır.
7-Her yıl Saksıyı büyüt,ilk 5 yıl soğuk görmesin yani balkon bile değil bol ışık alan sıcak bir ortam olmalı.
son olarak umarım ticari anlamda düşünmüyorsundur zira Trabzon ticari anlamda Hurma üretimi için uygun değil.
Ama yerin varsa Picea pungens (Mavi ladin)dik.
Trabzon a selamlar