View Single Post
Eski 27-10-2007, 10:45   #15
hamibasoglu
Ağaç Dostu

hamibasoglu's Avatar

Giriş Tarihi: 01-09-2007
Yukarıdaki yazıları okurken istanbul'da Hurma ağaçları dikildiği konusunda bir yorum eklemek istiyorum.
Bu bir katliam,bilinçsizlik + gösteriş merakı.
Phoenix dactylifera yani Arap Hurması İstanbulumuzun iklimi için hiç doğru bir seçim değil.Mısır'dan ithal ediliyordu ama şu an yasaklandı.
güney illeri (Antalya,Mersin,Adana,Muğla ve İzmir)dışında dikilmesi kesinlikle yanlış.
Belediyeler ve büyük inşaat firmaları sadece ve sadece gösteriş için dikiyorlar.
Ağaçları satanlar ise vicdansız ve para hırsıyla satıyorlar.Belediyelerde bu dikimleri onaylayanların da mühendislik veya mimarlık bilgisinden şüphe ediyorum.
İstanbul'da bir çok inşaat projelerinin reklamlarında da illüstrasyon resimlerinde hep hurma var.Dedim ya hep gösteriş.
Karar merciileri bilinçsiz.Ben de yüzlerce ithal ettim.ama İstanbul'dan satın almak isteyenlerin Tamamına olumsuz cevap verdim,zira bu bir vicdan meselesidir.Bile bile böyle bir kıyıma izin vermedim.
Bu arada bir bilgi ekleyeyim Hurma sıcağı sever ama dikildiği 2/5 ay haricinde çok az su ister.
İstanbul'da palmiye ekilecekse bu Trachycarpus fortunei(=eski adıyla Chamaerops excelsa) olmalıdır.
Belki Sahil kesimlerinde (Florya,yeşilköy,Kadıköy gibi) Washingtonia filifera veya Phoenix canariensis düşünülebilir.
İstanbul'da yol ağaçlandırmaları daha ziyade Yapraklı türlerle olmalıdır.
Ağaç Hatmi(Hibiscus syriacus) Kaldırım ağaçlandırmalarında güzel bir tercihtir.
selamlar

hamibasoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön