View Single Post
Eski 21-02-2006, 17:04   #58
aybala
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Açık söylemem gerekirse fotokritik üyelerinin fotoğraflarından sonra fotoğraf kaliteleri arasındaki farktan dolayı ben galeriye foto ekleyemez oldum. Bu yarışma harici fotoğraflarda da geçerli. Ama belki de olaya duygusal yaklaşıyoruz. Çünkü burası bir paylaşım sitesi ve herkesin ilgi alanları farklı olabilir.

Fotoğrafa ilgi duyup zamanını doğa veya ağaçlar yerine fotoğraf ile geçiren kişilerin foruma katılıp ağaç türleri ya da bonsai hakkında yorum yapmasını beklememeliyiz bence. Onların fotoğraf zenginliklerinden sitemiz ile alakalı olanlarını siteye kazandırmak galerinin zenginliğini hem fotoğrafların kalitesini artıracaktır.

Bu yüzden yarışma sadece bir vesiledir. Yapılan değerlendirmelerde de bazı aksilikler çıksa da bunlar hoş görülmelidir bence. Yarışmalarda fotokritik üyelerinin ön plana çıkması kadar doğal bir şey olamaz. Bu fotoğrafa gönül vermiş biri ile doğaya gönül vermiş biri arasındaki teknik farkın oluşturduğu bir şeydir. Bu hobilerin ikisini de barındıran arkadaşlar da var aramızda. Sitedeki bu çeşitlilik birbirimize bakarak kendimizi geliştirmemizi sağlar diye düşünüyorum.

Bu farklılıktan doğan sıkıntıları ortaya koyup çözümleyebiliriz tabii ki...
-Bunlar belki yarışmayı kategorize etmek olabilir (yaşa göre, kiloya göre vs )

-Konu ve yorumlarda fotoğrafla ilgili teknik yorumdan öte çevre ve doğal yorumlara odaklanılmasını sağlayabiliriz. Ve değerlendirmelerde fotoğraf teknikleri ile ilgili değerlendirme yapmayız.

-Fotoğraf konularını belirlerken fotoğrafçıdan yorum da eklemesini isteyebiliriz.
“Ben bunu şu havada şu makine ile çektim “ yerine. Burası Sülüklügöl, gölün kenarında çam ağaçları vardı, göle yansıyan ağaçlar beni etkiledi ve çektim...gibi yorumlar yazmasını isteyebiliriz. Bu yorumlar da fotoğrafın değerlendirilmesinde etkili olabilir.

-Ve fotoğrafın değerlendirilmesi. Bu işe vaktini ayırıp, kurallarından değerlendirilmesine kadar ilgilenebilecek birinin ya da bir ekibim, malina’ ya yardımcı olması gerekir. Bunu artık icraata dönüştürelim.

Bir konu üzerinde konuşup tartışarak ve fikir söyleyerek ideale ulaşabiliriz. Yazdıklarım çok da iddialı fikirler değil farkındayım. Sadece aklıma gelenleri yazdım. Ama fikir fikri doğurur.


Düzenleyen aybala : 21-02-2006 saat 17:34
aybala Çevrimdışı   Başa Dön