View Single Post
Eski 26-10-2007, 23:21   #349
qba1976
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 10-10-2007
Bu arada memecik zeytiniyle edremit zeytin arasındaki kalite ve tad farkını bu zeytinlerden ikisini yiyen damak zevki de az buçuk gelişmiş birisi gayet rahatlıkla anlayabilir.
Edremit zeytini de illa soğuk ortamlarda yetişecek diye de brişey yoktur. Her zeytinin olduğu gibi edremitte soğuklama ihtiyacı duyar ama özellikle deniz kıyısındaki edremit zeytinlerinde elde edilen zeytinler ve yağlar deniz havasının zeytin kabuğunu inceltici etkisinden dolayı daha nefis ve üstün olur....
Trilye zeytinin çok dikilmesiyle fiyatının dolaylı olarak düşmesi olayına gelince. Ben 2005 yılında dikili çandarlı bölgesinde 160 dönüm tarlamın zeytinlik planlaması yaparken , o sıralar tam bir trilye çılgınlığı yaşanıyordu fiyatlar tavan yapmış köylü zeytinini elemeden sıradan 3 milyon gibi çok güzel fiyatlarla ayağında satıyordu ancak piyasanın içinde olduğumdan doalyı belki de trilyenin geleceğini iyi görmediğimden 3000 ağacın içine bir tek trilye koymadım ve kazançlı çıktım. (% 70 domat gerisi edremit ve tekir).
Ancak trilye ekimi ile edremit ekimi aynı sınıflandırma içinde değil. Çünkü trilye sofralık olarak sadece yurtiçinde tüketilen yurtdışına ihraç şansı olmayan ve zeytinyağı olarak da ilk sene güzel ancak 1 seneyi devirdikten sonra nefasetini kaybeden özelliğinden dolayı raf şanssızlığı yaşayan bir zeytindir. Ancak edremit öyle değil keşke o dikilen trilyeler edremit olsaydı birkaç sene içerisinde bütün dünyayı mükemmel edremit yağlarıyla fethediyor olurduk.
Yani özetle 2 kere 2 her zaman 4 etmiyor. Trilye öyle oldu bu da böyle olur diye birşey yoktur. Eğer profesyonel anlamda zeytin işi yapmaya niyetliyseniz (yani yaptığınız işten para kazanmak istiyorsanız) muhakkak ziraat müh. dışında da bilirkişilere danışmak zorundasınız, ama tabii 3 dönüm 5 dönüm hobi bahçeleri için değil bu önerim...

Düzenleyen qba1976 : 27-10-2007 saat 00:17 Neden: Daha net anlaşılabilmesi için
qba1976 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön