Alıntı:
Yani zeytinin ansiklopedik bilgilerini verip, et oranı onun şu diğerinin bu, demekki bu daha pahalı olmalı gibi bir yaklaşım biraz komik oluyor.
|
Yazdığım mesajı tekrar okumanızı rica ederim. Gerçekten böyle dediğimi mi düşündünüz?
Külliyen hatalısınız. Bir ürünün o anda piyasada tercih edilmesi başka, sizin bütün bilimsel kriterler ötesinde çok kaliteli bir zeytini
olarak değerlendirmeniz başka.
Bunu neye göre yapıyorsunuz, niye zeytinin kalitesi düşük diyorum siz bana piyasada para etmiyor diyorsunuz?Demek sizce bu bir düşük kalite göstergesi. Yani tüm çeşitlere sizin deyiminizle
yaklaşıyorsunuz öyle mi?
Alıntı:
teori ve pratik şu andaki örnektede görüldüğü üzere biraz farklı oluyor.
|
demişsiniz.
Çok uzun yıllardır masa başında değil arazide çalışan bir teknik elemanım. Üretici ile de başbaşayım, çünkü danışmanlık hizmeti veriyorum. Ayrıca kendim de zeytin üreticisiyim. Elbette bilmediğim konularda kendimi yenilemeye hazırım. Çünkü şunu da gördüm, teorik olarak sürekli güncel teknik bilgiyle geliştirip tazelemezsem pratik bilgi ile ne ben ne çiftçi bir yere varamıyoruz.
Sizinse tek kriteriniz var ,
Alıntı:
hangi zeytinin piyasada ne kadar para ettiğini az buçuk bilirim
|
bu da dediğiniz gibi azbuçuk fiyat bilgisi.
Ayrıca, bilimsel verilerle ve tecrübeyle verilmiş bilgileri ansiklopedik ve komik diye niteleyen yaklaşımı da kaale alamam ve burada bilgi edinmeye çalışan, destek almaya çalışan üyelerin, çiftçilerin de aklının karışmasına da izin veremem. Bu tür demagojik oyunlardan da polemiklerden de uzağım.
Çeşit seçiminde göz önüne alınacak kriterlerden bahsediyorum. Siz bunları dikkate bile almıyorsunuz, çünkü çok biliyorsunuz. Bu dediğinize bakan koşa koşa heryere Edremit diksin. Sonra olsun veya olmasın... Tıpkı Gemlik zeytinin devlet eliyle Urfa'ya bile dikilmesine karşı olduğum, yağlık olarak değerlendirilmesini doğru bulmadığım, en iyi yağlık zeytinin Edremit, en iyi sofralığın Gemlik olduğunu savunduğum gibi, her yere Edremit'in dikilmesini de doğru bulmuyorum. Zeytin çok uzun vadeli bir yatırımdır. Diken ölür, soyu sopu ise o bahçeden gelir elde etmeye devam eder. Bu uzun vadeli bir proje gerektirir. Piyasa tercihleri ise kısa vadede değişir. Fiyat hiçbir zaman tek belirleyici kriter değildir.
Alıntı:
Bence sizde bazı konularda üreticilerden ve ya piyasadakilerden bilgi takviyesi yapmalısınız. Tabii ki herkes herşeyi bilemez zaten bunun için buradayız bizim bilemediklerimizi siz bize sizinkileride biz size seve seve öğretmeye hazırız..
|
Bilgilerinizden faydalanmayı herzaman isterim, tabii bilimsel, güncel ve doğru yönlendirici oldukça. Sizden seve seve çeşit seçimini öğrenmeye hazırım. Sahi siz hangi il için neyi tavsiye ederdiniz, niçin? Aydınlatıcı cevabınızı bekliyorum.