Feyzan Bey çok güzel anlatmışsınız doğrusu. Sağolun. Geçenlerde bir uzman kişiyi tv'de seyrettim. Türkçenin diğer dillerden çok fazla kelime aldığını anlatıp duruyordu o da. Hem Türkçe'nin ne kadar güzel bir dil olduğunu anlatıyordu hem de birçok kültürü içinde barıdırdığını söylüyordu. Tabii bu bir bakış açısı. Tdk'nın kelimelere verdiği önem mi az yoksa dışarıdan giren kelimeleri Türkçe'ye uygun bir hale çeviremiyor mu bilmiyorum ama Türkçe Türkçe olmaktan çıkıyor.
Özellikle bilerek ve isteyerek de dil kültürümüzü bozmak istiyorlar bence. Mesela en basitinden iddaa diye bir oyun var. Ne demek iddaa, doğrusu iddia olmalı. Böyle birşeye nasıl izin veriyorlar anlamıyorum. Oyun adı altında birçok kişinin genç beyinlerin aklına iddaa diye geçiyor bu kelime işte. Daha niceleri var...
Hadi kelimelerle baş edemiyorlar imla hataları, noktalamalar da bir o kadar önemli, bu da dilimizi kullanmadaki en önemli unsuru teşkil ediyor.
Bu nedenle arada hepimiz yanlış da yapsak elimizdekinin kıymetini çok iyi bilmeliyiz ve dikkatli özenli olmalıyız. Bir vatan kültürü, sanatı ile var olabilir. Kendinden her yerde ancak bu şekilde bahsettirebilir.
|