View Single Post
Eski 24-10-2007, 15:53   #6
nil
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Istanbul Nişantaşı
Mesajlar: 104
İğde ağacı

Sevgili Uyartem,

İğde o kadar kolay tutan bir ağaçtır ki, dalından-sürgününden kırıp toprağa dikseniz tutar, işte o kadar dayanıklıdır memleketimizin alçakgönüllü ağacı iğde.

Annem 'Atatürk'ün sevdiği ağaç' diye apayrı bir yere koyar iğdeyi bunu duyan Danimarkalı eniştemiz bahçesine diktiği iğdenin adını soranlara Atatürk ağacı diyordu hatta (Avrupa'da gümüşyaprak derlermiş).

Neyse, uzatmayayım, şimdilerde iğdelerin meyveleri olgunlaşmak üzere (en azından Istanbul'da böyle). Bu demektir ki bir aya kadar yapabilirsiniz çelik alma işlemini. Kış başlamadan ekmenizde fayda var.

Biz iğdeyi çiçeklerinin kokusundan ötürü, bir de gümüş renkli yaprak sırtlarının rüzgarda oluşturduğu yanar-döner yeşil/gri renklerinden ötürü severiz ama bu ağacın meyve vermiş halini seyretmesi de güzelmiş, bunu da bu sene öğrendim. Istanbul Çamlıca eteklerinde, Acıbadem semtindeki bir iğde ağacının görüntülerini veriyorum burada. Bakın nasıl bol meyve veriyor iğde ağacı... Salkım salkım pür-nakıl iğdelerle dolu dalları seyretmesi çok hoş doğrusu...
(İlk foto yamaçta kayalık yerde büyüyen ve cılız meyve veren bizim ağaçtan, ikincisi ise düzlük yerde büyüyen ve bol meyve veren ağaçtan. Ağaçların ikisi de 10 yaşında)

Sevgiler,

Nilgün

Eklenen Resimler
  
nil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön