View Single Post
Eski 24-10-2007, 10:12   #335
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Niye dünya çapında bilinen kendi yerli çeşitlerimiz varken ülkemiz topraklarına yabancı çeşitleri sokmaya, adapte etmeye çalışıldığını anlamak mümkün değil. Benim bir müşterim (Taylıeli Zeytin ve Zeytinyağı İşletmesi )hemen her yıl yurt dışında yapılan zeytinyağı yarışmalarında ödül alıyor. Edremit tipi zeytinliklerinden elde ettiği yağlar Japonya'ya kadar ihraç ediliyor. Üstün kaliteli bu yağlar piyasadaki sıra işi fiyatlara da satılmıyor.

Bu çeşitler henüz yeni, bir 15 sene sonra ne olacak bilen var mı? Ayrıca Arbequina için verdiğiniz adreste, getiren firma bile "Yağ verimi %20-22 arasındadır, %2’nin altında asit oranı vardır. (Bu özellikleri ile Gemlik çeşidine benzer). Yağın raf ömrü kısadır, buna rağmen Avrupa’da popüler bir çeşittir." diyor.



Kısaca başka ülkelerin çeşitlerine yönelmek yerine elimizdeki çok önemli çeşitlere sahip çıkmalı ve yağımızı ulusal bir marka haline getirmeliyiz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön