View Single Post
Eski 23-10-2007, 23:56   #13
kuru.umit
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Ürdün-Tarihe yolculuk-Lut Gölü

Sevgili Sanal Gezginler,
Sona yaklaştık. Yarın Ürdün gezisinin en anlamlısı Petra gezisi var. Ama bugün Nebo dağı ve Lut gölü paylaşılacak.
Lut gölü'nün yüzeyi Akdeniz deniz seviyesinden tam 395 metre aşağıda! Yani dünyanın en derin noktasındaki gölü Lut gölüdür. Bizim açımızdan işin ilginci 2007 yılında dünyanın en yüksekteki yüzülebilir gölünü (Titikaka Gölü,+4000mt,Bolivya-Peru) ve hem de en derindeki gölünü Lut Gölü, -395 mt, Ürdün) görmüş olduk.
Ürdün vadisinde Amman'ın 55 km güneydoğusunda bulunan Lut gölüne 6 kişilik küçük grubumuza verilen minibüsle gittik. Çok konuşan bir rehber-şöforümüz var. Göle vardıktan sonra yana yana 3 adet lüks otelin yanından geçtik (Mariot, Kempinski, Mövenpick otelleri). Minibüs bizi halk plajı diyebileceğim bir plajda bıraktı. İçeri giriş 10 JD. Dört arkadaş daldık içeri ve kabinler var, soyunduk, yallah göle. Ama teknik bir hata yaptığımızı gün sonu anladık. Çünkü Mariot veya Mövenpick otelin içinden göle girseydik, yeme, içme, havuz ve daha nezih bir ortamda akşama kadar 23 JD verecektik. Daha rahat edecektik. Amaç gezmeye niyetlilelere akıl vermek dedik ya! Biz yaptık siz yapmayın, verin birazcık daha JD ve günü daha kaliteli geçirin derim.
Neyse gelelim göle. Karşı sahil İsrail (foto 1). Sahilimizi inip de donları ile göle giren Araplar arasından geçip bir masa kaptık ve eşyaları bıraktık. Millet daldı göle fantezi peşinde, ben elde makina foto çekiminde (foto 2). Sahile yakın suda beyaz büyük tuz kitlelerini görüyorsunuz (Foto 3, 4) Bu gölün başka bir özelliği yüksek tuz ve mineral oranı. %30'un üzerindeki tuzluluk oranı ile dünyanın en tuzlu gölü. Ne olacak diyebilirsiniz? Ama Akdeniz'in 10 katı daha tuzlu olan Lut gölünde yüzmeden ne dediğimi anlayamazsınız. Dediğim gibi aslında yüzmek teknik olarak mümkün değil aynı zamanda batmakta! Otur göle, oku kitabını !(Foto 5) Vücüdunuzda açık yara var ise girmenizi pek önermem. Göl de hiçbir bitki ve balık yaşamıyor, bu sebeple de adını ölü deniz olarak almış, ama gelgelelim son zamanlarda buranın bir mikro organizma cenneti olduğu keşfedilmiş.
Ayrıca gölün çok zengin mineral yapısı sebebiyle güzellik ve cilt bakımı konusunda bir kaç fabrika kurulmuş, ve buranın çamurundan hazırladıkları farklı farklı ürünleri turistlerin beğenisine sunuyorlar. Zaten yoğun tuzlu suyun kendisi de cildinizi yumuşacık yapıyor, ama saçlar için aynısını söyleyemem.
Son olarakta tarihi ile ilgili bir kaç bilgi aktarayım. Bu alan 10,000 yıldır yerleşime uğramış. Kitaplı dinler olarak anılan üç dinde de buraya atıfta bulunulmuş. Buradaki tektonik çöküntüyü yöre halkının cezalandırılması olarak tanımlamışlardır. Bu kitaplara göre çok ayıplı insanlar Tanrı tarafından cezalandırılıyor. Bilime göre büyük bir deprem sonucu çökme oluyor. Göle gelen su kaynakları var, ama çıkış yolu yok ve büyük miktardaki buharlaşma ile denge kurulmuş. Çağımızdaki küresel ısınmadan burası da nasibini almış. Görünen o ki yakın zamanda burası da görülemeyecek. Onun için burası için fırsat yaratın derim.

Eklenen Resimler
     
kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön