View Single Post
Eski 22-10-2007, 23:27   #11
kuru.umit
Ağaç Dostu

kuru.umit's Avatar

Giriş Tarihi: 27-05-2007
Ürdün-Tarihe Yolculuk: Amman şehir içi gezisi

Sevgili Arkadaşlar,
Size bu sefer Amman şehrini anlatacağım. Amman 1,8 milyon nüfuslu ve aynen İstanbul gibi 7 tepe üzerine kurulmuş bir şehir (foto 1). Kalabalık trafik ve keşmekeşi ile de İstanbul’a benziyor. Amman’ı, Ürdün’e gece vardığımızdan ancak ertesi gün ve son gün güzelce gezdik. Tarihi çok eskilere kadar uzanıyor ve İncil de geçen Rabbath Ammon ile bugünkü Amman şehri kastediliyormuş. Ammonitlerin şehri veya su şehri olarak da geçiyor. Daha sonra Philadelphia (yeniden kuran bir yöneticinin ismine atfen) olarak adlandırılıyor. Namateanlar, Romalaılar, Bizanslılar, Araplar (Amman ismine dönüş) ve sonra Osmanlılar gelip geçmişler.
Amman şehir turu içinde ilk durak Citadel. Burada Rabbath Ammon ismini taşıdığı dönemdeki Amman ve Roma, Bizans dönemlerine ait eserler var. En güzel eser Herkül tapınağı (foto 2). Erken İslami devirlere ait eserler tamirde (foto 3,4). Her tarafta Osmanlı camisi hanı, hamamı görmeyi beklersiniz değil mi? Ben bir tek eski Türk eseri göremedim. Hicaz demiryoluna (hani dar zamanda bir sürü para yatırılan, arapların çöllerde bir sürü Türk canını aldığı demiryoluna) ait bir istasyon hariç bir şey yok. İnşallah gözden kaçırdığımız eserlerimiz vardır. Günümüz Türkiye’sinden bol bol mal var Amman’da. Bir de Tarkan posterleri (foto 5)
Sonra bir lokantaya gitmek istedik. Yerel bir lokantaya gidildi. Malum orada da bayram, kalabalıkça bir lokanta. Etrafı kesiyorum, ne yerler ne içerler öğreneyim diye. Bu adamlarda yemek kültürü var. Yemekler lezzetli, mezeleri çok güzel. Mansaf diye yoğurt soslu pişirilmiş kuzu ve altında pilavla servis edilen ulusal yemekleri var. Yedim ama eminim yediğim en güzel örneği değildi. Arkasından nargileler yakılıyor. Yaşlısı genci, kadını erkeği nargile içiyor (foto 6). Çok türbanlı vardı. Kara çarşaflı aşırı değil. Ürdünlüler güler yüzlüler. İngilizce bilen sanki azmış gibi geldi. Anlaşma bazen tarzancaya kaçıyor, bazı kelimeler bekleneceği gibi ortak. Her zaman ki gibi dünya çocuklarına olan ilgimi geri çevirmeyi poz veren bir çift çocuk buldum. Şu bıçkınlara bakar mısınız? (foto 7)
Yarın Lut Gölü Nebo dağı gezileri.

Eklenen Resimler

kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön