Ürdün-Tarihe yolculuk
Sevgili agaclar.net arkadaşlarım; önce geçmiş bayramınızı kutlarım, sonrada meraklısına yeni bir gezi anısı yazıma başlarım. Tabii ki bol fotolarla destekli olmak şartıyla..
11 -15 Ekim tarihlerinde bayram tatilini Ürdün de geçirdik. Gezgin olduğumuzu bilenlerin, biraz tiyo almak ve biraz da meraktan, bayramda rotamızın neresi olduğu sorusuna verdiğimiz yanıt Ürdün olunca yüzlerindeki ilk ifadeyi hepinizin görmesini isterdim! Ama en anlamlı tepkiyi babam gösterdi; Ürdün’e gideceğimizi söyleyip, bayramını erken kutladığımda arkasına döndü , iki adım atıp, geriye ani bir dönüşle “ yetti be oğlum, adam akıllı bir ülkeye sen hiç gidemeyecek misin ? “ deyiverdi. O, hepimizde bir tane var olduğunu düşündüğüm eski ve sert adamlardan, ne diyeyim ki, adam haklı! Tüm arkadaşlardan da bir daha dönmeyecekmişim hissini veren bakışları da eklemeliyim.
Neden Ürdün? Birincisi evrensel sebep;Para, para. Ucuz, 199 EU, ekstra turları aldım mı, 1150 YTL iki kişi 4 gece 5 gün oluyor. Kredi kartına taksit deyince aklım mali kısma yattı. İkincisi Ürdün de Petra ile ilgili gördüğüm fotolar. Petra , Dünyanın Yeni Yedi Harikası’ndan birisi seçildi ve bu sene nisan ayında gittiğimiz Peru’da Machu Pichu antik kentine, kardeş antik kent. Turu aldığımız şirket Heysem Travel diye bir şirket. İsmi ilk kez duydum, bir arkadaş aracılığı ile haberim oldu. Tur şirketinin sahibi Ürdün kökenli birisi, ikna edici bir görüşmemiz oldu. Tura topu topu 8 kişi katılmışız, butik tur olacak gibi. Ürdün hava yollarına ait bir uçakla zamanında havalandık, başlangıç iyi, başımızda rehber yok, ama orada bizi tur şirketinin kardeşi karşılayacak ve İngilizce konuşan bir rehber gezdirecek. Ürdün- Amman uçuşu 1 saat 50 dakika sürüyor. Bu arada size Ürdün ile ilgili kısa bilgiler.
Ürdün korkunç huzursuz bir coğrafyanın tam ortasında. Yaklaşık 90000 km2 lik bir ülkede, 5,5 milyon nüfuslu bir ülke. Ülkenin tarihi çok eskilere dayanıyor. Bölgeye hakim olan uygarlıklardan tanıdık olanlar Asurlular, Medler, Makedonlar, Romalılar, Bizanslılar, Emeviler, Abbasiler, Selçuklular. Sonra Yavuz Sultan Selim’le Osmanlı Devletinin bir parçası olmuşlar (1516). Ürdün arablarının bizlerde kötü anıları var. Lawrence amcamla el ele verip Osmanlı yı hacamat etmişler. Mert bir savaş değilmiş onların yaptıkları. Birinci dünya savaşı sonunda, 400 seneden beri Osmanlı adaleti altında yaşayan Ürdünlüler, bağımsızlıklarını İngiliz Mandası altına girmek için kazanmışlar anlaşılan. 1920’de İngiltere’nin manda yönetimi altına giriyor 1921’de Emir Şerif Abdullah, Ürdün Nehrinin doğu tarafındaki topraklarda yarı bağımsız bir emirlik kuruyor. Mayıs 1948’de manda rejimi sona erdiğinde, Ürdün ordusu İsrail Devletiyle Arap devletleri arasındaki savaşta Filistinlilerin yardımına geldi. Sonrası bir Arapların yanında, bir İsrail-İngiltere-ABD üçgeninde bulunmayı gerektiren durumlar. Şu anda Kral Abdullah yönetimde. Yakın tarihte kralların hepsi İngiliz, amerikan tezgahından geçmişler. Hanımlar İngiliz ve Amerikalı. Bizi ilgilendiren bir diğer olayda Ruslardan kaçan Çerkezlerin, Osmanlı tarafından Ürdün’e yerleştirilmeleri. Neyse fazla merak edenlerin internette dolaşmaları tavsiyesi ile Ürdün’den genel fotolarla başlayalım. Beş günlük geziden yarından itibaren günlük izlenimler ve bolca fotograf. Şimdilik gezekalın.
|