Sevgili Hoyadag; ilk paragrafta ki sorunuz da şunu gözden kaçırmayın; ilkin, hem fazla sulamış,hemde tabağını suyla doldurmuş, dolayısiyle fazla suyun akması bir yana aşırı sudan, ne üstten nede alttan hava alamadığından bu hale geldi.
Perlit'e gelince: evet bitki harçlarında perlitin asli görevi dediğiniz gibi, ancak bu harçlara katılan perlit miktarı amatör insanları yanıltır, drenaja katkısı yoktur, toprakla aynı görevi yapar çünkü toprakta alacağı suyu alır fazlası akar perlittede aynı şey olur. Dikkat edin toprakta diyorum, TORF'ta değil. Genel olarak herkes torf kullanıyor, torfun da su tutma özellği yüksek ikisinin karışımıda yüksek su tutma kapasitesine rağmen lifli yapıdaki torflada serbest sulamada sorun olmaz ama evlerde çiçek yetiştirenler için hep problem olur. Yukarıda anlattıklarım köklendirme içindir. Aynı saksıda, aynı karışımda hem köklendirme hemde büyütme yanlışına düşmeyelim, bir kaç defa yazdım hazır aldığınız çiçeklerin, ya toprağını değiştirin, veya daha büyük bir saksıya besleyici toprakla dikin, yoksa hazır alınan çiçeklerle sorunlar bitmez.
Diğer başlıkta yazdım sulamayı; serbest olarak istediğiniz kadar sulayın ama fazlasının akmasını sağlayın.
Bir başka husus ise saksılarınızın üst kısmını bir çivi veya benzeri bir aletle 1 cm. derinliği geçmemek kaydı ile çapalayın, oluşan kaymak tabakasını kırın ki üsttende hava alsın, bunu iki üç sulamadan sonra bitkilerinize uygulayın.
Bilmem yardımcı olabildimmi? Sevgilerimle.
Düzenleyen Mucip Gürbüz : 04-11-2007 saat 20:51
|