View Single Post
Eski Bugün, 06:50   #33
KokuluÇalı
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 18-05-2026
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi flaneuse Mesajı Göster
Ekim dikim işine balşadınız ıi? Bahçeden fotoğraflar ne zaman gelir?

Bir sorum var: Sayın KokuluÇalı ve Serdars1, siz burada çalı isimleri paylaştıkça araştırıp bakıyorum, çoğu da ilk kez karşılaştığım bitkiler oldukları için aklımda kalmıyorlar. Neyi nereye ekip dikeceğinize karar verirkenki güneş ışığı, rüzgar vb ölçütler dışında, çalıların ve çiçeklerinin formlarını da gözetiyor musunuz? Söz gelimi, çiçeklerinin biçimi birbirine çok benzeyen çalıları yakın ya da uzak konumlandırmak, bodur çalı- uzun çalı ayrımına göre yerleştirmek gibi? Peyzaj tercihlerinizi merak ediyorum.
Evet, genellikle google'ın gömülü yapay zekasına ve bazen chat gpt'ye sık sık soruyorum. Aldığım çalıların çoğu bodur ya da toplu olduğu için aralarına birer metre boşluk bırakacağım. Filbahri gibilerine bir buçuk hatta iki bırakmam gerekebilir.

Bazılarını yarı gölgeye dikeceğim. Evin kuzey tarafında 12-16 arası gölge olan yere. Kafkas gülünün summer ice türü oraya dikilecek misal. Parfüm kutusu yine kuzey kısımda olan ama duvara yakın olup genelde hep gölgede kalan bir yere dikilecek.

Yukarıda dediğim Kafkas gülünün eternal franrance türü güneşe ve kuraklığa özellikle dayanıklı onu öğlen üçten sonra gölge olan evin doğu tarafına dikeceğim mesela. Ağaç şakayık da saat üç bölgesine dikilecek, çiçekleri uzun ömürlü olsun diye.

Sıcaktan bunalabilecek olanlar, kartopu türleri ve otsu şakayık, kuzey cephesinde olup sürekli güneş alan yere dikilecekler. Hep güneş alsalarda evin kuzey cephesi her zaman bir tık daha serin oluyormuş. Otsu şakayığın çiçekleri daha uzun ömürlü olsun diye batı tarafı olan arkasına kartopulardan birini dikip güneşi kesmesini sağlayacağım.

Hepsini kuzey cephesine yığmak istemediğim ve orada da pek yer kalmadığı için güney cephesinde sıcaktan bunalabilecek bir türün batısına kuraklığı ve güneşi sevip iyice uzayıp güneşi kapatacak bir bitki dikmeyi düşünüyorum vesaire vesaire.

Normalde bu çalıların çoğu ömür boyu sulama ister ama benim evim diğer ev tabanlarından yaklaşık on metre alçakta ve yakında çay olduğu için toprağın hep taban suyu var. Ayrıca toprak killi ve suyu uzun süre tutuyor. Gerçi bu köklerin çürümesine sebep olabildiği için kile iri taneli çay kumu ve çam iğnesi karıştırmam gerekebiliyor. Yine de içinde kil olunca su tutma kapesitesi artıyor. Bu sayede 2, en fazla 3 yaz sulanıp ardından kendi hallerine bırakılacaklar. Kendi kendilerine yaşayabileceklerini düşünüyorum, çok tembel bir bahçeciyim Ayrıca ailemin sulama yapacağını da sanmıyorum kendi evime yerleştikten sonra.

Ayrıca farklı farklı renkler aldığım için bir beyaz bir pembe bir mavi şeklinde sıralamayı düşünüyorum.

Dikime gelince, bu konuda çok kararsızım. Bitkiler geldi, hepsi balkonda bekliyor ancak yazın sıcağında dikmek kurumalarına sebep olur diye çok korkuyorum. Muhtemelen bazılarını dikeceğım ancak bazılarını ağustos sonuna kadar bekletebilirim. Dikmeye karar verdiklerimi dikince resimleri atacağım.

KokuluÇalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön