|
Tohumdan fide yaparken ben herhangi bir besleme yapmıyorum. Fide işini iyi kalite bir substrat kullanarak yapıyorum. İçeriği streril peat-moss ve fideye yetecek kadar besin oluyor genelde, bu da fide bir karış oluncaya kadar rahat rahat yetiyor. Fideleri coco-peat perlit karışımına dikip ondan sonra beslemeye başlıyorum.
Buna rağmen, hiç besin içermeyen bir coco-peat perlit karışımına tohum ekip fideyi burada yapmak isterseniz, önce az, sonra artan miktarda besleme yapmanız lazım tabii. Bunun için irfan çayını kullanabilirsiniz. İrfan çayı, makro, mikro, iz elementler her şeyi içerdiği için gayet iyidir.
Çayı yaparken, 4 gün boyunca gece gündüz havalandırarak yaptınız ise ve EC ölçüsü 1,5-2 aralığına geldi ise, içindeki çözünmüş mineral toplamı hakkında bir fikir verir. Bu değer iki şeye göre değişir. Birincisi, çayı yaparken kullandığınız taze yaprak miktarının su miktarına oranı. Kısaca, yaprak miktarı az olursa çözünen mineral miktarı da az olur. İkincisi, havalandırma süresi ve havalandırmanın gücü. Bu yüzden, elde edilimiş çayın EC ölçümü, mineral içeriğini tahmin etmekte çok yararlı. Hasbelkader, EC ölçme imkanınız yoksa, çok kabaca 1 kg kıyılmış taze yaprağı 5 litre düşük EC'li suda (içme suyu kalitesi) 4 gün boyu havalandırdığınızda elde edeceğiniz çayın EC'si 1.8 civarında olacaktır (deneyimlere göre).
Fideleri beslerken; çimlendikten sonraki 3-4 gün boş su ile nemli tutun, sonraki 3-4 gün, çayı 1:4 oranında sulandırarak (1 ölçü çaya 4 ölçü su ilavesi), sonraki 4-5 gün 1:3 oranında sulandırarak şeklinde devam edebilirsiniz. Fidelerin boyu (yeterli ışık ve ısı da olmak kaydıyla) 20 santim civarına geldiğinde çay kullanma ölçünüz 1:2 (1 ölçü çay, 1 ölçü su) olabilir. Yerine dikinceye kadar da bu ölçü ile devam edebilirsiniz.
|