Konu: Lale
View Single Post
Eski Dün, 21:26   #1458
Melisa16
Ağaç Dostu

Melisa16's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2014
Öncelikle çok teşekkür ediyorum Sayın Flaneuse, evet fotoğraflardan seçebildiğiniz türler ve daha fazlası bu sene bahçemde mevcut. Ben de yaklaşık 10 yıl önce henüz bahçemiz yokken saksıda belki onlarca soğanı açtıramıyor, açabilen çok az soğanla mutlu oluyordum. Bahçe sahibi olduktan sonra fark ettim ki soğanlı bitkiler için toprakla saksı ya da balkonla bahçe arasında dağlar kadar fark varmış. İnşallah siz de en kısa sürede bu keyfi kendi bahçenizde deneyimlersiniz.
Fotoğraflardaki laleler bu sezon alıp diktiğim soğanlardan açanlar ama geçen yıllardan diktiğim soğanlar da toprak altında bölünerek çoğalmış durumda. Onlar da sanırım önümüzdeki günlerde açarlar. Lalenin yeri bende ayrıdır, lale bir yana diğer çiçekler bir yana o yüzden sadece bu yıl yaklaşık 300 adet kadar hobi amaçlı alıp diktim yani ticari bir amacım yok, ne kadar çok lale soğanı o kadar mutluluk Bu minvalde her yıl adet ve yeni tür anlamında üstüne koyarak bahçede lale dikimi yaptığım alanı büyütüyorum.
Bu sezon kasımda dikim yaparken fotoğraf çekmiştim aslında ama foruma eklemeyi unutmuşum demek ki. Ben sezona önce toprak hazırlığıyla başlar, derinden belleyip çapaladıktan sonra drenajı iyi olsun su birikmesin diye yüksek bir yatak yapıp solucan gübresi sererim. Soğanları hazırladığım bu yatağa dikip üstünü toprakla kapattıktan sonra artık kış boyu yağmurlarla sulanmalarını beklerim. Baharda laleler açıp solmaya durduğunda ise tüm çiçek saplarını keserim ki bitki enerjisini tohuma değil soğana versin. Burada bazı yanlış anlaşılmalar olabiliyor çünkü kesilen kısım sadece çiçek sapı olmalı tüm bitki değil. Yeşil aksam yani yapraklar kesilmez çünkü sararıp solana kadar, soğanı gelecek sene için beslemeye devam ederler. Nihayet yaz başında yapraklar sararıp kuruduktan sonra bu alanı asla sulamam ta ki sonbahar yağmurları başlayıp soğanı uyandırana kadar... Benim hemen hemen 7-8 yıllık süreçte edindiğim tecrübe genel hatlarıyla bu kadarcık
Kasım 2025'te diktiğim soğanların ve dikim yaptığım alanın bir kısmını geç de olsa paylaşmış olayım.

Eklenen Resimler

Melisa16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön