View Single Post
Eski 06-01-2026, 23:31   #11
ormanci
Yeni Üye

ormanci's Avatar

Giriş Tarihi: 10-10-2004
Fotoğraflar kategorisi altında “Photoshop üzerine” başlığıyla alt bölüm açmak istedim.
Fakat Photoshop başlığı zaten mevcut olduğundan saygısızlık olmasın dedim.
12 yıl öncede kalmış bu başlıkta -müsadenizle- son 30 yıla yayılan ve de Photoshop’un da bir köşesinde olduğu naçizane mazimden gelen birkaç paragrafı aktaracağım:

Asıl olması gereken ve de “photography workstation” terimiyle bahsettiğim bir kurgunun hiçbir zaman mümkün olmadığını bir defasında tamamen fotoğraf merkezli bir forumda ifade etmiştim.
Bununla irtibatlı olarak, Photoshop adındaki “compositing” esaslı “Image editing” programının da aslında 1998’de “release” edilmiş “5” versiyonu olarak kaldığı iddiamı da yazmıştım ( Dikkat, CS5 değil sadece 5. Bugün ise 26 olduğundan bahsediliyor ).
O makalem de onbir yıl öncede kaldı...

Niçin böyle oldu? Yukarıda bahsettiğim “photography workstation” faslı hiç olmamış olduğundan…

2000 yılı gibi, Apple cinema lcd’yi ilk gördüğümde şok yaşamış isem de, bugün dahî “photography monitor” diye takdim edilen ve de satılan ürünler, “olması gereken”in yanına bile yaklaşamaz…

Geçen aylarda bir metaforda şöyle ifade eder oldum:
Mahalleden iki yeni yetme evlendiğinde gidip beyaz eşya (meselâ çamaşır makinesi) alır ya.
3.dünya çiftliği şartlarında sıradan bir mağazada bile onları enaz 10 markanın ürünü beklemektedir. Bu on markanın her birinin, yer meselesinden mağazada bulundurulması imkânı olmayan enaz 9 adet daha yani katalogtan modeli de vardır.
Nihayette, “amcası çocuklar birbirlerini bulmuşlar sevmişler, hele bi evlensinler olmadı boşanırlar ( ne de olsa katolik değiliz )” diye tabir ettiğim o büyük tiyatro için enaz “100” alternatif var.

Fakat gezegende sayılarının enaz 200 milyon kadar olduğunu tahmin ettiğim yani boyunlarında fotoğraf makinası ile dolaşan ve de adına “dijital fotoğraf camiası” denen bir ve bambaşka bir ahali daha var.
Pekâlâ, onların o makinalarındaki RAW görüntüyü çıkartıp Photoshop’a aktarmada istifade ettikleri “köprü” için kaç alternatif var? ( doğrudan Photoshop’ta -yani Camera Raw’da açanları zaten artık kal’e almıyorum ).
Cevap tuhaf bir şekilde “1” ( yazı ile bir ) adet. O da, on yıldır benim de istifade ettiğim ve de malûm Fransız programı...
Hakikat bu ve üstelik ona dürbünle bakmak da gerekmiyor.
( ‘olur mu öyle şey, şu da var bu da var’a gerek yok, ne de olsa tezgâhın adamı [bireyi] değiliz ).

Photoshop 30 yıldır tek tabanca iken artık bunu da çok görmüyorum.
Yani konu ve mesele şu ki, o tabanca aslında daha 20 yıl önce müzeye terk edilmişti bile.

Kısaca, Adobe, 2000’lerde türemiş ahaliyi çok iyi çözdü. Yani, en iyi ihtimalle 60’lardan gelen computer insanlarındaki hasletlerin bu sürüde zerre kadar bulunmadığını gördü. Katmansız ve de bol “sürgülü” ve de “net gür mavi / yeşil” yerine ten rengi / kremamsı işlere iyi giden sürgülü atlet/don dolabını onlar için yaptılar…

25 yıl öncede bırakılmış Photoshop’un bugün yapay zekâ destekli kraker işlerle nikâhlandırılması gayretleri ne kadar da acı. Halbuki, meselâ, kanal kontrastını en üst seviyede kullanabilme yolunda “calculation” o “5” versiyonunda da vardı… ( Hiçbir zaman uydurukçadan tercüme interface kullanmadığımdan bilmiyorum fakat olsa olsa ‘hesaplama’ demişlerdir ).

Photoshop da, adına hayat denen tezgâh karşısında, koskoca bir yamaçtaki tek başına meşe gibi, kendi halinde kala kalmış oldu…

ormanci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön