Konu: Nergis
View Single Post
Eski 03-01-2026, 14:34   #3381
flaneuse
Ağaç Dostu

flaneuse's Avatar

Giriş Tarihi: 29-06-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hüsnüyusuf Mesajı Göster
İyi akşamlar. Nergisler güneş alıyordu aslında.Nergis soğanlarının gelişiminin iyi ve çiçek açma veriminin yüksek olması için bahçe vazgeçilmez görünüyor.
Internette gezinirken çeşitli boyutlarda saksılara ya da teneke çöp kutularına yapılmış düzenlemelerle çok sık karşılaşıyorum; bazısı açık/kapalı balkonlara bazısı bahçelere yerleştirilmiş ve gayet sağlıklı gelişim göstermişe benziyorlar. Bu nedenle meselenin salt bahçe mi saksı mı sorusu etrafında değil, başka pek çok faktörle birlikte şekillendiğini düşünüyorum: Soğanların sağlığı, kullanılacak toprağın besin ve geçirgenlik bakımından niteliği, saksıya ekim yapılacaksa saksının boyutları, drenajı ve ekilecek soğan sayısı, iklim kuşağını ve toprak sıcaklığını gözeterek doğru zamanda ekim, bitkinin gelişimi boyunca değişkenlik gösterecek soğuk, ışık ve su ihtiyacının dengelenmesi, çiçeklenme ardından bir sonraki yıla nasıl hazırlanıldığı gibi.

Bazı nergis türlerinin (daha ufak yapılı ve kısa boylu olanların) saksıda daha iyi sonuç verdiğini de okumuştum; ancak bendekiler oldukça iri yapılı ve uzun boylu olmalarına rağmen sorun yaşamadılar.

Genelde soğanlı bitkiler, soğanlı bitkiler özelinde de nergis, yetiştirilmesi görece kolay ve zahmetsiz çiçeklerden; en azından benim okumalarım da tecrübem de bu yönde. Elbette gönül, istediği bitkiyi yetiştirebileceği şıkır şıkır bir bahçesi olsun ister ancak balkonda yetiştirmeyi düşünen varsa cesareti kırılmasın isterim

flaneuse Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön