Konu: TCM / bahçe
View Single Post
Eski 04-11-2025, 13:36   #6
MeyveliTepe
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Olur tabii, çukur açarak değil ama yükselterek yıllarca öyle yaptım. Çukur açmak, saksı derinliği kadar yükseklikte köklerin oksijen almasını kısıtlar diye düşünüyorum. Saksıda coco-peat'in yapısı yardımıyla alttaki deliklerden de ciddi hava sirkülasyonu oluyor, ki sebze köklerinin en çok sevdiği şeylerden biri. Fazladan yanmış hayvan gübresi karıştırmıştım besin olarak. Sakıncaları, toprak patojenleri zaman içinde ille geliyor. Toprak hazırlığı ister istemez ciddi bir kazma vs. işleri gerektiriyor. Saksı ise çok basit, hiçbir türlü kazma işi yok. Bu kez hayvan gübresi de kullanmadım, bitki besleme milimetrik ölçülü, herhangi bir şey ne eksik ne fazla. Buna rağmen bir kez S.Cerevisiae önce çoğaltıp, 4-5 saat sonra da ısıl işlem ile öldürüp ürettikleri muhtelif enzimleri damlamadan saksılara verdim, birkaç kez de çözünmüş kitosan verdim. Saksılarla ot ayıklama, çapa vb. işleri de tarihe karışıyor haliyle.

Ayrıca, yere yaydığım 15 santim kalınlığındaki organik malçtan dolayı hem sebze yetiştirip hem de toprağı onarmak için bundan daha iyisi olamaz herhalde

Biberler çok iyi tepki verdiler. Deneyin, memnun kalırsınız.

Not: 25 litrelik saksılar gayet yeterli. Her gün besinli su verildiği durumda saksı büyüklüğünün önemi azalıyor. Serada, kalan 5-6 fideyi küçük (en fazla 2-3 litre) saksılara dikmiştim. Diğerleriyle beraber onlara da hergün besinli su verdim. Kilolarca kaliforniya biberi verdi onlar da.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön