Konu: TCM / bahçe
View Single Post
Eski Bugün, 14:31   #39
MeyveliTepe
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Bu yıl ben de başka bir sistem denedim. Zeytinlerde gençleştirme budaması yapıldığı için çok budanmış dal oldu. Onları büyücek bir makinada öğüttüm ve tüm sebze adalarına (her biri 7 metre uzunluğunda 10 tane) 15-20 santim kalınlığında yaydım. Bunların da üstüne toplam 150 tane büyük boy (25-35 litre) saksı yerleştirdim. Saksılara coco-peat ve perlit karışımı doldurdum. Saksılara, merkezi saksı sulama sistemi kurdum (deliksiz damlama borusu + spagetti boru ve basit damlatıcılarla). Fideleri bu saksılara diktim. Kontrollü besin eriği konsantresi hazırladım ve her gün damlama sisteminden azar azar fidelere verdim. Sonuç, şimdiye kadar hiç olmadığı kadar büyüyen bitkiler, inanılmaz verim, sağlıklı bitkiler vs. Hanım bir noktada ilave domates sosu filan yapmayı bıraktı. Kızarmakta olanları yağmur çatlatsa da bitkiler hala çakılı meyve dolu. Hava az daha ılık gitse böyle devam edecekler gibi görünüyor. 4 saksıdaki tatlı kıl biberler fabrika gibi, Haziran sonundan bu güne ne kadar verdi haddi hesabı yok. Seradaki biberler seranın tavanına dayandı. Kaliforniya biberleri, kamber çeşitleri ve en çok da iri karaisalı biberleri var serada. O kadar topladık, daha hiç toplamamışız gibi. Herhangi bir hastalık olmadı. Nematod vs. de olmadı haliyle. Bir tek tuta ile başım biraz derde girdi.

Hal böyle olunca, gelecek yıl, saksılardaki coco-peat'i elden geçirip, halen J&S kompost reaktörlerinde olgunlaşıp siyah torf haline gelmeyi bekleyen öğütülmüş budama dalları kökenli kompost ile harmanlayıp aynı sisteme devam edeyim diyorum. Bakalım aynı olacak mı?

Bu yıl fasulyeyi eski usul yapmıştım. Gelecek yıl, taze yeşil fasulyeyi de kışlık İspir fasulyesini de böyle bir sisteme taşıyabilirim. Önceki yıllarda fasulye ile bir deneyimim olmuştu ve çok başarılı idi. Özellikle yeşil fasulyede, çeşitten bağımsız olarak bitkinin kalsiyum alımında fazlalık olduğunda selülöz birikimi sebebiyle hızlı kılçıklanma oluyordu. Bu sistemde kalsiyum, diğer mineraller gibi ölçülü verildiğinde çok güzel olmuştu, fakat sonrasında bir daha deneme fırsatım olmamıştı.

Konsantre besin eriyiğini haftada bir hazırlamak yetti. 2 tane 5 litrelik şişeye doldurduğum A ve B eriyiklerini hergün eşit miktarlarda büyükçe bir varile doldurduğum su ile sulandırıp, varilin içindeki küçük bir dalgıç pompa ile sulamaya vermek çok pratik oldu, 15-20 dakikada halloluyor. Haftalık eriyik hazırlama işi de toplam 45 dakika gibi bitiyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön