View Single Post
Eski 27-08-2025, 01:52   #149
Kakaobahcesi
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-07-2025
Gördüğünüz kakao iki yaşında. Hemen sağında duran saksılardan birindeki ciddi anlamda stres altındaki kakao bu yeni varyetenin anaç bireylerinden birine ait klon örneği. İyi formdaki kakao ise çaprazlama yoluyla elde ettiğim yeni kakao kültivarı. Henüz kültivara Yeni isim vermedim. Daha geri plandaki küçük kakao ise yeryüzündeki en nadir kakao varyetelerinden biri olan Nacional (Heirloom) örneği.
Benim varyete Na32 ve Pa7 ile bir başka Trinitario varyetesinin üç ebeveynli hibriti. F1 jenerasyon istediğim kadar dayanıklı olmayınca f2 jenerasyonu gidip seleksiyon yaptım. 50 adet f2 jenerasyon bireyden elit 3 adaydan en nitelikli olanı olarak bunu tercih ettim. Kakao tarımı için elzem olan %70 nem oranına karşılık, bu varyete çoğu zaman %45 nem koşulunda tutuldu. En iyi zamanlarda nem miktarı %60 en fazla %65'i geçmedi.
Tamamen zevk amaçlı bir çalışma olsa dahi küresel iklim krizinde yeni bir kakao nişi olarak umut vaat ediyor. Muhtemelen birkaç ay sonra klonlama çalışmasına başlayıp daha ekstrem koşullara adaptasyonunu gözlemlemek amacıyla 10 veya 12 derecelik sıcaklıklar ve bahar, yaz, sonbahar dönemlerinde dışarıda (aşırı rüzgarlardan koruyup), kakao için pek mümkün olmayan iklim koşullarında vereceği tepkileri kolonlar üzerinden gözlemleyeceğim. Henüz iki yaşında, stres koşulları fazla olduğu için meyveye yatmadı. Muhtemelen gelecek yaz çiçeklenme başlayacak. Yer yer çiçek yastığı hazırlığında olduğu izlenimi veriyor şimdiden. Umarım çekirdekler floral karakter taşır.

Eklenen Resimler

Kakaobahcesi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön