21-05-2025, 14:18
|
#1150
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-05-2025
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel
Besin eriyiğinin EC değeri yani iletkenliği, bunu oluşturan etmen olaraktuzluluğu çok önemlidir.
Bunu tayin edebilmek ancak ve ancak elektrik kondüktivite ölçen EC metreyle veya TDS metreylemümkündür .TDS metrede tuzluluğu mg/l olarak ölçer. 700 mg/l tuz 1mS/cm ye tekabül eder. Besin eriyiğindeki tuz miktarı çok önemlidir.Bu bakımdan ölçme imkanımız yoksa bitkiyi gözlemek zorundayız.Besin eriyiği hazırlanan suyun kalitesi de çok önemlidir.Besin eriyiği herhangi bir su ile hazırlanamaz. suyun mutlaka içilebilir standartlarda veya ona çok yakın olması lazımdır.zira hazırlanan besin eriyiğinin EC değeri
kullanılan tuzların (kimyasal madelerin) meydana getirdikleri EC degeri ile kullandığımız suyun EC değerinin toplamına eşittir. Örneğin : 1,4 gr kimyasal malzemeyi 1 litre saf suda eritince EC değeri 2,0 mS/cm oluyor ise ayni tuzu musluk suyunda eritirsek ve kullandığımız suyun EC değeri 0,6 ise besin eriyiğimizin EC değeri 2,6 mS/cm olacaktır.EC değerini düşürmek için yani musluk suyu kullanarak ayni EC değerini( 2,0 mS/cm) yakalaya bilmek için ya 0,980 gr tuzu 1,0 litre suda eritmemiz lazım, **** 1,4 gr tuzu 1,428 litre suda eritmemiz lazım. Besin eriyiği tuzları karışık halde oldukları için birinci yol tercih edilmez
|
Sayın Tezel, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Tabiri caizse hap gibi bilgiler veriyorsunuz. Çok şey öğreniyorum.
|
|
|