Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi halcur
|
Mümkün, patlıcan kökleri domates ve bibere göre nispeten daha güçlüdür ancak sorunlu yerlerde bir fark yaratmaz.Bir patlıcana yapılmış domates veya biber aşısı tutar,hatta birbirleri arasında yapılan aşılarda tutar.Ancak bu yapılan aşılar çok fark sağlamaz istenilen verim seviyelerine ulaşılamaz.Örneğin yabani biberin üzerine yapılmış domates aşısıda bir verim farkı sağlamaz.Bu yüzden kendi yabanisinin üzerine aşılanması en iyi sonucu verir.Mesela domates yabani domatese veya patlıcan yabani patlıcana aşılanmışsa iyi sonuç verir.Ancak bazı özel durumlarda farklı türler birbiri üzerine aşılama yoluyla bir sorunun üstesinden gelinmeye çalışılır.Mesela yüksek rakım yabani domates üzerine aşılanmış patlıcanla soğuk bölgelerde verim artırılmaya çalışılır ,bu soğuk bölgede yabani patlıcana aşılanmış olsa verim kaybı olur.Tuz sorunu olan yerde tuza dayanıklı bir yabani domates üzerine patlıcan aşılanarak hiç üretim olmayan veya düşük verim seviyesinden belli bir düzeye getirilmiş olur.Ama normal yetiştirme koşullarında kendi yabani türleri arasında aşılar daha iyi sonuçlar verir.Tabi artık tohum firmaları bu yabani formlarıda hibritleyerek anaç olarak satıyorlar.
Ben daha önce bir kaç defa paylaştım mesela solanum torvum sıcak iklimde patlıcanla çok iyi verim sağlar ama benim denemelerime göre domates aşılanırsa verim çok artmaz ancak virüs dayanımı olmayan çeşiti virüsten olağanüstü seviyede korur ya da soğuk iklim yabani domates mesela kışın serada patlıcanda verimi arttırabilir gibi.
Bir örnek daha vereyim yüksek sıcaklık stresi için siyah gojiberiye aşılanmış domates, aşılanmamış domatese göre çok iyi düzeyde bitki ve kök gelişimi sağlar.Yani bu tip aşıların çoğu yere ve duruma göre değişir ve çoğu normal yetiştirme şartlarında kullanılmaz.