Fidanlarınızda bir sorun mu var? Şu an yapraklarını dökmüş olmalılar. Gövdelerinde belirgin bir zararlı görmüyorsanız ev yapımı bileşikler de olsa bitkinize herhangi bir kimyasal uygulamayın.
Sirkeli, arap sabunlu karışımlar sadece zararlı böceklere değil yararlı böceklere de zarar verir. Ancak zorunlu kalırsanız müdahale edin. Örneğin yaprak bitleri hızlı yayılır. Küçük fidanlarda elle temizlemek ya da hortumla su tutarak düşmelerini sağlamak en doğrusudur. Arap sabunu ve su karıştırıp (örneğin 2tl suya 2 yemek kaşığı arap sabunu) bitkilerinize uygularsanız yaprak bitleri ölür. Ancak bu uygulama aynı zamanda yaprak bitlerinin doğal düşmanı olan uğur böceklerine de zarar verir. Eğer gerçekten zorunlu bir durum yoksa herhangi birşey atmayın. Tabi bu ürünler ziraat bayilerinden alacağınız tarım zehirlerinden katbekat daha iyidir, o da bir gerçek.
Ek olarak, ev yapımı bu ürünlerin herhangi bir kalıcılığı yoktur. İlk yağmurda yıkanıp giderler.
Bu ürünlerin genellikle direk zararlının üzerine atılması gerekir. Aksi takdirde bir etkisi olmaz. Yani ev yapımı ürünleri önleyici amaçla kullanmak genellikle istenen sonucu vermez.
Tavsiyemi yineleyeyim: Şu an kış. Çok özel durumlar dışında bitkinize herhangi bir kimyasal uygulamak için doğru zaman değil. Fidanlarınızda bir zararlı olduğunu biliyorsanız elle temizleyin. Daha çok küçükler, elle temizlemek mümkün. Ancak unutmayın, bizim "zararlı" diye nitelendirdiğimiz böcekler doğal döngünün bir parçası. Genellikle bu canlıları kendi hallerine bırakmak daha iyidir.
Ben oldukça geniş bir alana farklı meyve fidanları diktim. Değil kimyasal kullanmak (ev yapımı olsa bile) mümkün olduğu kadar çok börtü böcek gelsin diye fidan aralarında, fidanlardan yaklaşık 1m mesafeden sonraki otları biçmiyorum ki çiçek açsınlar, tohum yapsınlar. Zararlılarla mücadeleyi doğal düşmanlarına bırakmak hem bizim için, hem fidanlar için hem de topraktaki diğer tüm canlılar için daha doğru ve en masrafsız yöntem.
|