Sn Feyzan, güzel bir konuya değinmişsiniz.
Ünversiteden mezun olduğum yıllarda Begonvil için kesinlikle İstanbul'da (Adalar hariç) yetiştirilmeyecek bir çiçek gözü ile bakardım. Bana çok güzel göründüğü halde bir o kadar da uzak bir çiçekti.
Yıllar geçtikçe ve karşılaştığım begonvil sayısında artma olduğunu gördükçe bunun yanlış bir genellemeden kaynaklandığını anladım.
20 yıl içinde hava sıcaklığının yaklaşık 2 derece artması elbette gözden kaçan bir şey değil. Ancak bu çiçeğin ölmesi veya donması için önemli olan kış soğukları idi.İstanbul eskisi gibi yine -6 -10 dereceleri görüyor. O halde ne oluyor da bu çiçek ölmüyor?
Benim inancım Marmara bölgesi sahil kesimlerinde şiddetli rüzgar ve soğuk etkilerinden korunarak , bilhassa da duvar diplerine dikilmeleri durumunda yaşamaya devam edecekleridir. Ve gözlemlerimde bunu doğrulamakta.
Sizin de belirttiğiniz gibi ben de çoğunlukla mor rengi görüyorum ve beyaz begonvili soğuğa en hassas olanı diye duymuştum.
Begonvil bir çeşit sarmaşık olduğundan destek ister. Duvar dipleri veya sarılacağı bir kolon olması çok önemlidir. Çelikten üretiliyor.Dikim şatları da ada yasemininden farklı değil. Önemli olan güneye bakan ve bol güneş alan ortamlarda yetiştirilmesidir.Yine de Anadolu yakasındaki gördüğümüz Begonviller Adalar'dakilerden daha cılız gelişiyor. Bunu da gözlemlemiş olmanız gerekir.Duvar önlerine 50 cm. mesafede bir destek çubuğu ile dikilmeleri gerekir. Ayrıca toprağın derin ve kumlu bünyede, kireç bakımından zengin olması önemlidir.
İlk kış sezonunu sorunsuz atlatan ağacın daha sonraki kış aylarında güçlü olacağı doğrudur. Bunu bir bebeğe baktığınızı farzederseniz daha iyi algılarsınız. İlk 1 yılında bebeğinizi (çocuğunuzu) soğuk algınlığına maruz bırakırsanız ilerde ciğerleri açısından sorunlara davetiye çıkarır. Bu nedenle ilk 3 yıl boyunca, kışları, her ne kadar korunaklı ortamda da olsa -Marmara bölgesinde- çuval, jüt, gazete kağıdı gibi malzemelerle örtülmesinde fayda vardır.Bitkinin kuvvatlendiğini, büyüyüp serpildiğini farkettiğiniz anda kışın alınacak koruma önlemlerine gerek kalmaz.Yazları zaten herhangi bir önleme gerek yoktur. Yeter ki desteği olsun. Çünkü sarılıcı ve tırmanıcıdır.
|