View Single Post
Eski 14-02-2006, 23:22   #2
sezinci
Ağaç Dostu
 
sezinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,969
Neden her girişimden sonra bu tür yazılar yazılıyor anlaşılır gibi değil.

Yıllarca baltalık işletmesi uygulandı ormanlarda. Yüzlerce hektar orman alanı bir anda kesildi. İnsanlar o zaman ayaklanıyor. "Ormanlar katlediliyor" diye. Bu uygulamadan vazgeçiliyor, ormanlar koru ormanına dönüştürülmeye çalışılıyor insanlar yine itiraz ediyor.

Siz hiç baltalık çalışması yapılan bir alan gördünüz mü. Görmediyseniz şu şekilde anlatayım. Bir haftalık bir tatile gidiyorsunuz. Giderken bir orman alanı görüyorsunuz.Yeşil renkli, uçsuz bucaksız bir halı gibi. Bir hafta sonra dönüş yolundasınız. Bu defa aynı ormanı görümiyorsunuz. Çünkü ortasında kocaman bir alan baltalık işletmesi yöntemiyle kesilmiş. Kesilen ağaçlarda yol kenarına istif edilmiş.
Sizce güzel bir manzara mı olur.

Yazarın dediği gibi koruya dönüştürme de yeni bir yöntem değil ama en azından ormanlar tümden kesilip ortadan kalldırılmıyor. Yerine getirilmiyor mu?
Getiriliyor elbette ama 20 yıl sonra yeniden kesilip ortadan kaldırılıyor. İşte Orman Genel Müdürlüğü bu uygulamadan vazgeçmeye çalışıyor.

Baltalık uygulaması yine yazarın dediği gibi yapay bir uygulama. Türkiye'de tüm Dünyada olduğu gibi doğaya yakın ormancılık uygulanmaya çalışılıyor. Nedir bu doğaya yakın ormancılık? Doğa kendi haline bırakılınca ne yapıyorsa buna teknik çalışmalarla hız veriliyor. Bu çalışmalar sonucunda da daha kısa sürede daha fazla gelir elde ediliyor.

Orman içi ve bitişiğindeki köylerde hiçbir zaman yakacak sıkıntısı çekilmiyor. Orman Genel Müdürlüğü bu köylere 1 steri 0,6 YTL'den (1Tonu yaklaşık 1,5YTL'ye gelir) odun satıyor. Bu köylerdeki insanların gelir düzeyi düşük olduğu içinböyle bir uygulama yapılıyor. Bu işlem aynı zamanda ormana yakacak temin etmek amacıyla yapılabilecek kanunsuz müdahaleleri bir ölçüde frenliyor.

Ormanları artık yakacak elde edilecek yerler olarak görmekten vazgeçmeliyiz. Bunun yerine bu ormanları daha kaliteli gövdelere sahip yapacak ürün elde edilebilen ormanlara dönüştürmek ve ülke ekonomisine daha fazla gelir sağlamak amaçlanmalıdır. Orman Genel Müdürlüğü ve Bakanlığın yapmaya çalıştığı da bu.

Alternatif enerji kaynakları bulmalıyız. Kömür ülkesinde yaşıyoruz ama kömür üreten işletmeleri verimli çalıştıramadığımız için yeteri kadar değerlendiremiyoruz. İşin kolayını seçiyoruz ve ormanları işletenlere karşı sesimizi yükseltiyoruz. Çünkü insanların hassas olduğu bir konu bu ve çok ses getirecek. Bir kişi de çıkıp neden Rusya'dan kömür getiriyoruz demiyor. Neden su kaynaklarımız bu kadar fazla iken dışarıdan elektrik ithal ediyoruz demiyor.

Yücel ÇAĞLAR iyi bir bilim adamı, iyi bir araştırmacı neden bu kadar tepkili bir yazı yazmış onu anlayamadım.

sezinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön