View Single Post
Eski 24-10-2024, 16:27   #2
edremit zeytin
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-09-2020
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 138
Kırmızı Malabar Ispanağı

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık, Subtropikal iklimlerde çok yıllık
Tohum Türü: Malabar Ispanağı, Basella rubra
Tohum çeşit adı: Red Malabar Spinach - Kırmızı Malabar Ispanağı
Tohum kaç yıldır sizdedir: 4 Yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Balıkesir-Havran
Tohumun kökeni: Güneydoğu Asya
Tohumun geldiği yer: Zen Garden
Kullanılan gübreler: Yanmış büyükbaş hayvan gübresi
Kullanılan ilaçlar: Hiç ilaç kullanmadım.
Hasat yıl ve ayı: 2024 Eylül- Ekim
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Yok.
• Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitki tipi ve gelişim durumu: Tohumları 2-3 haftada çimlenen bitkiyi sırığa almakta fayda vardır. Sarmaşık şeklinde büyüyor. Sırığın sağlam olması gerekiyor. Çünkü bitki geliştikçe ağırlaşıyor. Tohumlarını oluşturduğu sülükleri ulaşabildiği her yere sarılıyor. Bu ıspanak baharda ekiliyor. Kışın yetiştirilmiyor. Havaların ısınması ile bitkinin gelişimi hızlanıyor. Sıcaklık 25 dereceyi bulduğunda da hızla büyümeye başlıyor. Toprağı daima nemli tutmalı ve sıcaklıklara bağlı olarak düzenli bir şekilde sulanmalıdır.

Çiçeklenince çok hoş gözüküyor. Kırmızı filizlerinin rengi ile bariz şekilde yeşilinden ayrılır. Kırmızımsı etli parlak yapraklarının arasında pembemsi çiçekleri ise zamanla siyah renkli tohumlara dönüşür.

Bu Asya bitkisinin kırmızımsı filizleri ve etli sulu yaprakları salatalarda, çorbalarda ve kızartmalarda kullanılabilir. Bamyayı sevmeyenlere etli ve sulu yapraklarından dolayı bu bitkiyi çiğ olarak tüketmemelerini tavsiye ediyorum. Cacığın içerisine salatalık yerine ya da beraber ve gözlemeler için iç malzeme olarak da kullanabilirsiniz. Yalnız makarnanın üzerine mantarlı sos olarak olağanüstü bir lezzet katmaktadır. Aslında çok yıllık bir bitki olan Malabar Ispanağı ülkemizde tek yıllık olarak yetiştirilebilmektedir.

Sarmaşık Ispanak, Tırmanan Ispanak, Sürünen Ispanak, Buffalo Ispanak ve Ceylon Ispanak olarak da bilinen bu bitkiyi bahçenizde ya da balkonunuzda kolayca yetiştirebilirsiniz.
( Bilgiler Sn. Bahçedenn 2019 yılı paylaşım etkinliğinden alıntı.)

Dört senedir ekili olan zeytin ağacının altına dökülen tohumlardan artık kendisi yetişiyor. Çok az hayvan gübresi verildi. Yapraklarından sık sık toplayarak Sn. Meyvelitepe’nin tarifi ile mantar, malabar ve krema soslu makarna partileri yapıyoruz. Çiğ olarak salatalarda da tadı güzel. Börek ve gözlemesi de güzel. Biz çok seviyoruz.

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen edremit zeytin : 26-10-2024 saat 20:45
edremit zeytin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön