View Single Post
Eski 12-09-2024, 11:29   #328
Dr.Kimyager
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-09-2024
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi srht22 Mesajı Göster
Selamünaleyküm dostlar . Bursa'da yaşıyorum .Aileden kalan yıllardır ekilmemiş yaklaşık 4dekar tarlamda tarım yapmak istiyorum. Bir yerden başlamak için toprak analizi yaptırdım. Sonuçları yorumlayıp bana yol gösterebilecek bilgili üyelere şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba,
toprağınızda organik maddenin azlığını zaten analiz söylemiş. En başta yapılması gereken organik maddenin artırılması. Organik madde nedir derseniz eğer toprağın su tutması, bitkiye yarayışlı olan besin elementlerinin alınması (fosfor,çinko,potasyum vs...) toprak yapısının düzenlenmesi gibi işler yapan maddelerdir diyebiliriz. Alan 4 dekar olduğu için İYİ YANMIŞ hayvan gübresi birinci önerim. İkinci önerim İYİ kaliteli bir leonardit daha kolayı ise sıvı HUMİK ASİT (leonardit menşeli) . Yalnız bunları bir kaç yıl kullanmanız gerekir . zamanla toprak daha verimli hale gelir. Zaten toprağın işleme kolaylığından renginden vs den kendiniz de farkedersiniz düzeldiğini.
Bunları niye yapacagız mevcut haline eksem ürün olmaz mı derseniz. Ürün olur niye olmasın. Ancak gübreleme yapacagınız için kireçli toprakta bulunan kalsiyum sizin vereceğiniz taban gübresi olarak atacağınız fosforlu gübredeki fosforun büyük bir kısmını bağlayacaktır. zaten analizde alınabilir fosfor demiş farkındaysanız. Yani toprakta alınamayan fosfor da var aslında. O fosfor neden alınamıyor. Çünkü kireçte bulunan kalsiyum, kilde bulunan aluminyum ve demir gibi elementler ile fosfor suda çözünmeyen maddeler oluşturuyorlar. suda çözünmeyen maddeleri bitki direkt alamaz. onları çözebilmek için ekstra enerji harcar bu da büyümesi için gereken enerjiyi harcaması demektir. Özetle yukarıda bahsettiğim maddeleri kullanırsanız bu tür sorunların önüne geçersiniz. çabuk etki için leonardit menşeli sıvı humik asiti öneririm. dekara 3-5 lt rahatlıkla atabilirsiniz. iki tane 20 lt alırsanız ekmeden önce bir er ay ara ile atarsanız ekime hazır olur toprak .yağmurlama ile kullanımı rahattır.
diğer bir önerim toprağa çinko uygulamanız. genelde türkiye toprakları çinkodan yoksundur. Analizi yapılmamış ama tahminen söylüyorum azdır muhtemelen çinko sülfat alıp dekara 500-600 gr olacak şekilde yağmurlama ile yine saçabilirsiniz. humik asiti attıktan sonra 1-2 dk boş çalıştırıp çinkoyu verebilirsiniz.

Dr.Kimyager Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön