Herkese merhaba, ben yaklaşık 2 aydır yaban mersini yetiştirmek için çabalıyorum. Yalova'da yaşıyorum. Sizler için tecrübelerimi paylaşmak istedim.
10 adet yaban mersini fidanım var. Çeşit olarak Misty, Elizabeth, Chandler, Patriot, Legacy, Bluecrop, Liberty var. Hepsi 30 litrelik iyi drenajlı saksılara ektim. Yaş olarak 3 ila 5 yaş arasındalar.
Toprak olarak blueberry mix adında 40 litrelik substratlardan aldım. Fidanları ekmeden önce altını elimle açıp, kökü rahatlatıp öyle ektim.
İlk başta hepsini sabahtan sonra tüm gün güneş alan bahceye yerleştirdim. Ama bu büyük bir hata. Yakıcı güneşi sevmiyor, hemen ya yapraklar kuruyor ya da üst yapraklar sararıyor. %75'lik bir yeşik gölgelik alıp hepsini balkona yerleştirdim. Yaz budaması yaptım. Gölgeye aldıktan çok kısa bir süre sonra yaban mersinleri kendine geldi. Şu an bir kaçı hariç inanılmaz büyüyorlar. Su olarak klima suyu kullanıyorum, burda çeşme suyu ph çok yüksek ve aşırı klor var. Klima suyunun ph'ını düşürmek için fosforik asit kullanıyorum. Suyun ph'ını 4.5 ile 5.5 arası ayarlıyorum. Beş litrelik bir bidona 3 damla yeterli oluyor.
Gübre hiç vermedim, Mart gibi Evergereen 15+8+8 gübre vereceğim. Paylaşmak istediklerim bunlar. Özet olarak üç bileşen yaban mersini için elzem; toprak, uygun ph'lı su ve yazın yakıcı güneşten korumak. Bu üçü sağlanırsa yaban mersini çok güzel büyüyor.
|