View Single Post
Eski 16-10-2007, 21:34   #2767
hoyadag
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-06-2007
Hafize hanım, ben türlerin ayrı ayrı toprak ihtiyacı olduğunu sanmıyorum. Alelade bir bahçe toprağı bile mumçiçeğinin yaşaması için yeterli oluyorken bizim ideal karışımı bulma çabalarımız çok fazla gerekli değil. En fazla bitkinin büyüme hızını etkileyebiliriz. Ancak kaybedilme riski olan bir hoyayı toprağı ile kurtarmak sanırım mümkün değil. Florida üniversitesinden bir makaleden yaptığım çeviride topraksız yetiştirme ortamlarından bahsediyordu hatırlarsanız. Bir de Almanya'dan katılan bir arkadaşımızın çiçeklenmiş topraksız bir mumçiçeği vardı.

Bence toprak hazırlamada yapılan en büyük hata, torf, humus, bahçe toprağı falan derken karışımın fazlasıyla sert ve su tutan bir yapıda bırakılıyor olması. Bu yazılan içeriklerin tamamı yüksek su tutma kapasitesine sahip. İçerisine konulan perlit oranı düşük kaldığında bitkinin toprağı gereğinden fazla sert ve yoğun yapıda oluyor. İki sulama arasında kurumasını beklemek zorunda olduğumuzdan, böyle bir karışım kuruduğunda saksı kenarlarında boşluk oluşturuyor. Bu şekil blok bir oluşum sonraki sulamaların tamamen boşa gitmesi anlamına gelebilir.

Uzun lafın kısası, perlit kullanmaktan korkmayın. En az 3/1 veya daha fazla perlit kullanın. Ben inanıyorum, 3/2 oranında perlit kullansak daha iyi bile olabilir. Bakınız yine tropikal bir bitki olan plumeria nın önerilen toprak karışımı minimum 3/2 perlit içeriyor.

Hemen hatırlatayım, bu bilgiler benim naçizane gözlemlerime dayanıyor olup, kanıtlanmış değillerdir.

hoyadag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön