Tohumların çimlendirme için hazırlanmasına tohumların miktarı kadar Limon Tuzu'nu ıslatma kabına ekleyerek başladım. Sıcak su ekledim ve soğuduğunda da bekletmek üzere karanlık bir dolaba yerleştirdim. Günlük gözlemlemelerimin 4. gününde tohum kabuğunun iyice eriyip kaybolacağından çekinerek Sitrik Asit çözeltisini döktüm ve ılık su ile değiştirdim. 1 hafta tamamlandı ve tüm tohumlar şişkin görünümde, kabuk rengi açılmış ve bir kaç tohum çatlamış durumdadır.
Sabah serinliğinde veya şimdi gece serinliğinde Cüruf (inşaat kumuna benzer dolgu malzemesi) ve koyun gübreli tarım toprağı karışımından bir çimlendirme ortamına aktaracağım. Eğer çimlenirse Sitrik Asit'in olumsuz bir etkisi genetik materyali üzerinde yokmuş demek ki diye düşüneceğim. Eğer çimlenmezse Sitrik Asit tohumları öldürüyor diye düşüneceğim. (50'den fazla tohumum var)
Eğer çimlenme gerçekleşmezse önümüzdeki ilk baharda Limon Tuzu olmadan sadece sıcak su ile başlayan ikinci bir deneye yelteneceğim ve bunu yapmayı tercih etmiyorum; çimlenecek olanın bu ilk deneyde kullandığım tohumlar olmasını tercih ederim. Limon Tuzu başkası önerir mi bilmiyorum ben sadece deneysel olarak kullandım; gerekçem forumda da bildirdiğiniz üzere kabuğun kalın olması. Kabuğu çizmek veya kuvvetli asitle kısa süreli aşındırma gibi yöntemler yabancı kaynaklarda da not edilmişler. Ben de Sitrik Asitle denemek istedim, dakikalar içinde değilde günler içinde uyguluyormuşum gibi düşünebilirsiniz. Deneysel olduğunu tekrar belirteyim, öneri değildir. Görünümü paylaşmamın sizin deneylerinize katkısı olabileceğine inandığım için yazıyorum.
|