View Single Post
Eski 27-06-2024, 20:19   #76
CornusMas
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 206
Sıcak yazlara ve kuraklığa dayanıklı, kendimin de bizzat deneyimlediği 3 önerim olacak:

1- Vibirnum tinus (Tüylü Kartopu, Defne Yapraklı Kartopu): 3 yıl önce dağda yürüyüş yaparken ana bir bitkinin dibinde 1m^2 alanda sıkışık halde çimlenmiş yüzlerce fideciğin arasından bir miktar çıkarıp eve getirdim. Yetiştirilmesi çok kolay. Çok formal bir çit istemeyenler için ideal. Fazla budamazsanız bahar başındaki çiçekleri ve yaz ortasındaki mavi-lacivert meyveleri gösterişli. Yaprak dökmüyor. Yazları ayda 1 defa sulamak gerekiyor (Çanakkale koşullarında) Rahatlıkla 2m'nin üstünde büyüyor. Dipten dallanıyor ve dalları oldukça sık. Yapraklar büyük.

2- Laurus nobilis (Defne): tohumdan cimlendirdim ben. 3 yılda 1.5m boya eriştiler. Sıcağa son derece dayanıklı. Bütün yaz 2 kez sulama yapıyorum yetiyor. Sert budamaya geliyor. Bazen dipten dallanma konusunda sorunlar olabiliyor ama o durumda da sık dikim imdada yetişiyor. Budamadan sonraki enfes koku bonus. Yaz başında yaprakların bir tarafının kıvrılmasına sebep olan "Trioza alacris Flor" zararlısına dikkat. Görüntüyü bozabiliyor. Yaprak dökmüyor

3- Quecus ilex (Pırnal meşesi): Defne gibi bunları da tohumdan çimlendirdim. Tohumları İstanbul'da evimin yakınındaki bir ağacın dibinden topladım. Defne ile büyüme hızı hemen hemen aynı. Sıcağa mukavemeti defne gibi çok yüksek ama defneden daha az su istiyor yani kuraklığa daha dayanıklı. Genç sürgünlerdeki yaprak dizilimi gösterişli. Dipten dallanıyor. Yapraklarını dökmüyor. Kurak yerde yapılacak çit tasarımları için en başta düşünülebilir. Sert budanabiliyor yani gayet formal biçimler verilebilir ama bu tip tasarımlar için sık dikim gerekecektir.

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön