Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi devrann
Tarımda kullanılan silisyum formlarının biyo yararlılığı özgül ağırlıkla hiçbir bağlantısı olmayan birşey.Bitkiler silisyumu monosilisik asit ve ortosilisik asit formunda alabilirler.Eğer bu formda değilse bitki kökleri vasıtasıyla alamaz.Silisyum toprakta kristal halde bulunur ve bitkiler kristal haldeki silisyumu kullanamaz.Toprakta amorf halde bulunması gerekir ki bu yok denecek kadar azdır.Amorf halde silisyum diyatomit topraklarında bulunur.Ne hikmetse 1 milyar ton dünya rezervinin 200 milyon tonu Türkiye'dedir.Daha çok şeker fabrikalarında filtre malzemesi olarak kullanılmakta ve çeşitli işlemlerden sonra %92-94 oranında si02 içeren malzemeler yapabiliyor geri kalan oranda çeşitli katyonlar içermekte mg,ca,k gibi.Hatta şeker fabrikalarının Ankara'daki fabrikasında satılıp kapatılmadıysa böyle bir üretim tesisi bulunmakta.
Ancak bu diatomitlerde amorf halde bulunan silisyumun ne kadarı monosilisik asit ve ortosilisik asit anyon formuna geçip bitki alabiliyor herhangi bir kaynak yok.Ancak benim kullandığım Avusralya'dan ithal granül haldeki ürün bitkilerin alabileceği oranı %26 olarak belirtmişler.Türkdiatomit isminde bir firma analiz raporlarında %75 oranında Sio2 olduğu görülüyor.Bu orandaki ürün filtre için kullanılan üründen daha düşük.Firma daha çok haşereler için bu ürünü satmakta.Sanırım gübre veya iz element olarak bitkinin kullanılabilecek formda bir ürünleri bulunmuyor.Ancak silisyum bazı bitkilerde iz element olmaktan çok öte yüksek miktarda bulunabiliyor kuru ağırlığın %10'u gibi.
|
Silisyumu topraksız tarımda potasyum silikat olarak kullanıyoruz. pH=5,6-7 aralığında 270mg SiO2 ye tekabül eder miktarda potasyum silikat çözeltide bulunuyor (maksimum miktar). Potasyum silikat, yaprak yüzeyinde amorf silikat tabakası oluşturup patojen mikroorganizmaların yaprağa işlemesine engel oluyor. Başkaca önemli bir işlevi yok.