Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi junior
Cevap için çok teşekkür ederim öncelikle. İlk olarak şunu sorabilir miyim sıcak kompost yaptığım takdirde soğuk komposttan içerik olarak hiçbir kimyasal madde katmayarak elde ettiğim kompostun içeriği soğuk komposta göre daha mı zengin olur.
Başka bir soru ise pastörizasyonun gerekli olup olmadığı. Sıcak kompostta sıcaklığın 70 küsür derecelere çıkmasının karışım içindeki patojenleri ve istenmeyen zararlıları yok ettiği söyleniyor. Eğer sıcak kompost yaparsam ve içerik olarak zengin bir gübre elde edebilirsem sıcak kompostun süresinin soğuğa göre çok daha kısa olması benim işimi çözebilir sanki.
Sıcak kompostu depolamak ıslatmak belli aralıklarla çevirmek gibi işleri mevcut ekipmanlarla ve ufak traktörün ataşmanları vasıtasıyla biraz da olsa kolay bir şekilde halledebilirim diye düşünüyorum
Bir de işin şöyle bir boyutu var. Bahçeden sürekli organik atıklar çıkıyor. Orman kenarı olduğu için aşırı miktarda yabani ot çalı çırpı diken yabani fidan dal yaprak ve bahçenin budanmış atıkları meyve sebze atıkları gibi çok miktarda organik madde çıkışı oluyor. Dışarıdan ürün satın almaktansa bunları dönüştürmek benim için sürdürülebilir bir model oluşturmama vasıta olacak.
|
Sıcak kompost olayının aslı şudur, tavuk gübresi (azot açısından çok zengin) ve melas (karbon kaynağı olarak çok zengin) karışımında mikroorganizmalar (aktinomisetler, termofilik bakteriler, termofilik küfler) savaşa başlar. Birbirlerini engellemek için doğal antibiyotikler sentezleyip pastadan pay kapma savaşına girer. Pastörizasyon işlemi, bu yararlı bakteri ve küflerin baskın olması amacıyla yapılır. Soğuk komposta göre içerik pek değişmez ama sıcak kompost içeriğine sentetik gübreleri karıştırma şansınız olur. Bu doğal olmayan maddeler, sıcaklıktan hoşlanan bakteri ve küfler tarafından dönüştürülür. İşlem sonunda kompostu analize götürdüğünüzde sentetik hiç bir madde bulamazsınız.